[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/17\/edhem-bicakcic-020319-ar.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/17\/100x73\/edhem-bicakcic-020319-ar.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/17\/edhem-bicakcic-020319-ar.jpg","size":"254.58","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Četrnaesto savjetovanje CIGRE: Strateško promišljanje o energetskoj budućnosti

Oko 500 elektroinžinjera i drugih stručnjaka sudjelovat će u radu 14. savjetovanja Bosanskohercegovačkog komiteta za velike električne sisteme (CIGRE) koje će biti održano u Neumu od 20. do 23. oktobra.

Skup se održava u trenutku kada se znanje i pozitivne prakse u vođenju i kreiranju budućnosti elektroenergetskog sistema nameću kao ključni faktor u donošenju strateških odluka, uvođenju novih tehnologija i traženju odgovora na izazove klimatskih promjena, smanjenja emisije štetnih ugljikovodika i prihvatanje zahtjeva međunarodne zajednice, navode organizatori.

U više od 160 stručnih referata napisanih za ovu priliku, iza kojih stoji oko 350 uglavnom domaćih autora, sadržana je analiza dosadašnjeg rada i iskustva u proizvodnji, prijenosu, distribuciji i tržištu električne energije i ponuđeni odgovori na mnoga aktuelna pitanja, posebno ona koja se otvaraju sa nadolazećim vremenom. Referati će biti prezentirani i razmotreni na sesijama 16 studijskih komiteta.

Projekcija razvoja energetskog sektora do 2035.godine biće prezentirana u uvodnom referatu Edhema Bičakčića, predsjednika Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE i prof. dr Mustafe Musića. Na prvoj plenarnoj sjednici biće podneseni i referati u kojima se tretira  tranzicija energetskog sektora BiH od uglja do obnovljivih izvora; iskustva vjetroelektrane Mesihovina – politički i pravni okvir, prepreke i izazovi; berza i organizovano tržište električne energije u BiH, te elektromobilnost i njen uticaj na razvoj elektroenergetskog sektora.

Tokom savjetovanja biće organizovan i okrugli sto o budućnosti proizvodnje energije iz uglja u BiH za koji su pripremljena izlaganja o stanju postojećih termoblokova na ugalj; ciljevi Evropske unije u dekarbonizaciji do 2030; korištenje biomase u proizvodnji energije, te zamjenskim blokovima, odnosno kogeneraciji.

Brojne domaće i inostrane kompanije savjetovanje će iskoristiti da u Neumu prikažu  proizvode i napredne tehnologije, a neki će to učiniti i na posebno postavljenim štandovima, što ovom stručnom skupu daje i privredno-komercijalni karakter.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja Savjetovanja zakazanoj za nedjelju navečer u hotelu Neum biće upriličena dodjela priznanja Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE zaslužnim pojedincima, organizacijama i počasnim članovima. Dobitnici priznanja za životno djelo su akademici Kemal Hanjalić i Branislava Peruničić, a posthumno akademik Božidar Matić, prof. Dane Maljković i Hakija Turajlić.

Povodom održavanja 14. Savjetovanja Edhem Bičakčić, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE podsjeća na to da Bosna i Hercegovina danas proizvodi prosječno oko 16 TWh električne energije godišnje, od čega je skoro 67% iz termoelektrana na ugalj, pa joj se nameće da strateške ciljeve razvoja proizvodnje električne energije uskladi sa održivim razvojem, uz smanjenje negativnog uticaja na okoliš. Za očekivati je da energetska strategija prati strategiju zaštite okoliša. U okruženju termoelektrane neophodan je značajniji razvoj toplinarstva čime se postižu ovi efekti. Sa druge strane Bosna i Hercegovina ima pozitivan bilans proizvodnje i potrošnje električne energije, sa oko 3,5 TWh izvoza električne energije. Strategiju izvoza električne energije treba zadržati i ubuduće, s obzirom na uvoz ostalih energenata i zatvaranja energetskog bilansa, njegovo je mišljenje.

Razvoj i izgradnja obnovljivih izvora električne energije je na samom početku i korištenje raspoloživog potencijala vjetra, sunca, vode i biogoriva je minimalno. Predsjednik BHK CIGRE skreće pažnju na to da  postoji i značajan hidropotencijal u velikim vodotocima koji bi mogao dati novih 4 TWh, a najviše na rijeci Drini. Drina je granična rijeka sa Srbijom, zato nam je neophodan međudržavni sporazum, a struka sa dvije strane može dati incijativna rješenja ovog problema.

Nadalje smatra da je nužno ubrzati sve procese uključivanja naprednih tehnologija, pametnih brojila i upravljanja potrošnjom. Ovo je idealna prilika za aktivno uključivanje mladih inženjera i studenata elektrotehnike u problematiku elektroenergetskog sektora Bosne i Hercegovine, a BH K CIGRÉ ima namjeru preuzeti ulogu svojevrsnog medijatora između univerziteta, elektroenergetskih kompanija i industrije. I o tome će biti riječi na 14. savjetovanju bh. elektroenergetičara koji, pokazuje se to i ovom prilikom, imaju masovnu i izuzetno aktivnu strukovnu organizaciju u Bosni i Hercegovini, saopćili su organizatori skupa.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!