[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/13\/odzak-navodnjavanje.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/13\/100x73\/odzak-navodnjavanje.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/13\/odzak-navodnjavanje.jpg","size":"393.34","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Četiri milijuna maraka za projekt navodnjavanja u Odžaku

Predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i tvrtke Roading d.o.o. Gračanica potpisali su ugovor u okviru druge faze projekta "Razvoj sustava navodnjavanja u BiH" na području općine Odžak.

Direktor Ureda za implementaciju projekata u okviru Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Alojz Dunđer podsjetio je da je prije tri mjeseca potpisan ugovor za rekonstrukciju postojeće kanalske mreže za odvodnju, a današnji ugovor odnosi se na radove navodnjavanja, priopćeno je iz Vlade Posavske županije.

- Sveukupna vrijednost investicije i navodnjavanja i odvodnje na području općine Odžak je negdje oko 5,5 milijuna maraka, od čega je 1,5 milijuna već osiguran i ugovoren za projekt odvodnje, a danas potpisujemo ugovor vrijedan oko 4 milijuna maraka za projekt navodnjavanja - pojasnio je 
Dunđer.

Sustav navodnjavanja na području općine Odžak sastoji se od devet bunara, od kojih svaki može neovisno funkcionirati kao izdvojeni podsustav, i distributivne cijevne mreže u dužini od oko 20 kilometara.

Kapacitet crpnih pumpi je oko 25 litara u sekundi i on po svom kapacitetu nadilazi današnje potrebe, međutim vodilo se računa o budućnosti, u slučaju promjene kultura.

- Mi iz samog projekta financiramo izradu primarne mreže u primarnom sustavu za navodnjavanje, a obveza svakog krajnjeg korisnika odnosno farmera i individualnog proizvođača je ta da od tog glavnog sustava do svoje individualnih parcela dovede vodu i to se smatra kao doprinos krajnjeg korisnika u procesu implementacije i investicije u sam projekt - pojasnio je Dunđer.

Županijski ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mato Brkić istaknuo je kako će ovaj projekt omogućiti rješavanje problema zaobalne vode.

- Projekt će omogućiti da na vrijeme poštujemo agrotehničke rokove, omogućiti da budemo otporni na elementarnu nepogodu kao što je suša koje su u zadnje vrijeme učestale na našem području. U konačnici projekt će značajno doprinijeti stabilnijoj poljoprivrednoj proizvodnji, prvenstveno sjemenarskih kultura na kojima naši poljoprivrednici mogu ostvariti veću dobiti nego na klasičnim proizvodnjama - izjavio je ministar Brkić.

Načelnik općine Odžak Jakov Ivanković istaknuo je kako se radi o iznimno značajnom projektu koji će utjecati da se promjeni način obrade zemljišta na tom području.

- Nadam se da ćemo stvoriti dobre temelje i biti dobri korisnici toga sustava da pronađemo daljnje investitore kako bi mrežu mogli dugoročno proširiti, jer vidjevši s koliko se problema susreću poljoprivrednici kroz poplave i suše, ti su nam sustavi potrebni ako želimo biti konkurentni na tržištu - kazao je načelnik Ivanković.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!