[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/01\/muharem-cero.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/01\/100x73\/muharem-cero.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/01\/muharem-cero.jpg","size":"66.19","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

CERO ZA START O HE BUK BIJELA: „RS je ušla u kapacitet suvereniteta države“

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da Ustavni sud BiH odlukom u vezi s HE "Buk Bijela" izlazi iz okvira svoje nadležnosti, te da, suprotno Zakonu o koncesijama BiH, pokušava dati legitimitet bošnjačkim poslanicima u Parlamentarnoj skupštini BiH da budu strana u sporu pred Komisijom za koncesije BiH.

Tim povodom smo kontaktirali Muharema Ceru, bivšeg člana Komisije za državnu imovinu.

Prema njegovim riječima, priča o Buk Bijeloj ima dužu genezu, ali se fokusira na odluku Ustavnog suda  kojom je uputio cijeli predmet na zajedničku Komisiju za koncesije kao nadležni organ za rješavanje sporova u cijelom setu koncesionih nadležnosti.

-Isti taj ministar Košarac je doprinio da se Komisija ne popuni, pa se zbog toga nije moglo odlučivati. Istekao je rok od 90 dana nakon čega je vraćeno Ustavnom sudu koji će sada riješiti u meritumu. Sama apelacija, po mom mišljenju, ima više elemenata. To su međunarodne vode, ekološko pitanje sa Crnom Gorom i ono najvažnije je da se ovdje ne radi o investiciji već o dodjeli koncesije po modelu koji se naslanja na paralelne i specijalne odnose koji se ovdje ne mogu primijeniti iz prostog razloga što se radi o ugovoru gdje su oba partnera u stopostotnom vlasništvu države. Dvije državne elektroprivrede. Radi se o ugovoru sa elementom međunarodnosti. Ustavom je regulisano da entiteti nemaju međunarodni subjektivitet, ali je napravljeno izuzeće „uz prethodnu saglasnost“. Ovdje nema ni prethodne ni naknadne saglasnosti da se entitetu daje ovlaštenje da sklapa međudržavne ugovore. Ovdje je entitet Republika Srpska ušla u kapacitet suvereniteta države i očekujem da se u tom pravcu Ustavni sud odredi i poništi izdanu apelaciju i eventualno pitanje dodjele koncesije vrati u legalne ustavne okvire – kaže Cero za portal Startbih.ba.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!