[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/15\/svetlana-cenic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/15\/100x73\/svetlana-cenic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/15\/svetlana-cenic.jpg","size":"47.77","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

CENIĆ ZA START: Raspitujem se za proceduru vještačenja Dodikovog mentalnog zdravlja pa onda ide kolektivna tužba

Ekonomistica Svetlana Cenić već godinama ne krije frustriranost opštom društveno-ekonomskom situacijom u društvu i stagnacijom. Očekivano, posljednje najave i prijetnje Milorada Dodika dodatno su je uznemirile.

Kako je kazala za portal Startbih.ba osim psihičke torture kojoj su kako kađe građani već godinama izloženi iza Dodikovih prijetnji vidi samo lažni patriotizam uz konstataciju da ne vidi ni način kako uopšte može pokušati da ostvari svoje najave.

-Ne znam kako misli formirati svoju UIO, a da opet i dalje sva plaćanja idu preko Centralne banke!? Priča o formiranju vojske, pa neće oružje da padne s neba, a on nema ni u lijevom ni u desnom džepu. Hvali se da će pomoći Rusija ili Kina. Kina daje kredite, ne daje grantove. A ko će ih vraćati. Vidjeli smo i koliko se Rusija pretgrla od para. Sjećate se velikog i malog (kredita). Ovo je čisto plašenje i pokušaj ucjene kompletnog zapadnog svijeta, a ovdje neće biti mira dok ne bude kao u onom vicu kada dođe šumar pa ih sve otjera. Ili će bankrotirati pa će konačno biti mir dok moli Boga da konačno neko ne dođe da mu pomogne ili će doći šumar pa ih rastjerati sve. Bilo je i ranije mnogo znakova na koje Evropska unija nije reagovala uopšte već su bili impresionirani napretkom za bilo kakvu glupost. Amerika je puno ćutala ,i ponekad reagovala. Ostali su gledali kako da se ovdje geopolitički okoriste. Sada je red da se sve to izvrne. Mi živimo u naličju, pa sad je vrijeme da vidimo i kako izgleda to lice. Nema drugog rješenja i da naravno narod konačno sve ovo kazni na izborima. Ali to je možda preoptimistično nadati se – kaže Cenić koja potom dodaje kako se već raspituje kod pravnika stručnjaka koji se bave mentalnim zdravljem kako da se sudski dobije neko vještačanje, a onda da ide neka kolektivna tužba za ugrožavanje psihičkog zdravlja.

Navodi kako je ovo što građani u BiH trpe čista tortura.

-Ništa gore nema od neizvjesnosti, nesigurnosti i straha, a mi toliko dugo živimo tako i vrijeme je da konačno odgovara onaj koji sprovodi torturu nad vlastitim narodom. On sada ide do kraja. Od EU ne očekujem ništa, ali mislim da će SAD da uvedu neke sankcije. Kakve, ne znam. Ali oni su znatno brži od EU. Dodik više nema šta da obećava, a pritisnut je silnim aferama. Ako dobije sankcije on će to iskoristiti u svoju korist kao da je on patriota. Ako je on patriota ja sam Maria Callas u najboljim godinama jer nema većeg tamanitelja RS-a i naroda od njega – kaže ogorčeno Cenić.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!