[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/14\/sad-kip-slobode-flickr.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/14\/100x73\/sad-kip-slobode-flickr.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/14\/sad-kip-slobode-flickr.jpg","size":"330.92","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Čelnik američke službe za imigraciju izokrenuo stihove pjesme o Kipu slobode

Čelnik američke službe za imigraciju u utorak je izokrenuo stihove pjesme o Kipu slobode, simbola američke imigracijske povijesti kako bi opravdao posljednji potez Trumpove administracije za suzbijanjem nekih vrsta legalne imigracije.

"Dajte mi vaše umorne i vaše siromašne koji mogu stajati na svojim vlastitim nogama i koji neće postati javni teret", rekao je vršilac dužnosti direktora američke službe za državljanstvo i imigraciju, Ken Cuccinelli za National Public Radio (NPR).

Kip slobode nalazi se u njujorškoj luci Harbor u blizini otoka Ellis, nekada najvećem useljeničkom području imigranata, posebno Evropljana koji su selili u SAD.

"Dajte mi vaše umorne, vaše siromašne, vaše potlačene mase koje žude da slobodno dišu", stihovi su originalne pjesme, 'Novi kolos' Emme Lazarus.

Cuccinelli je za NPR  objašnjavao novi udar na legalne migrante u SAD-u koji zavise ili bi mogli zavisiti o socijalnoj pomoći, uključujući bonove za hranu i medicinsku zaštitu. Takvim imigrantima će se vjerojatno odbiti zahtjevi za državljanstvom. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!