[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/27\/l-f3d2473e17e0fb66e91aadae98ab1eb5.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/27\/100x73\/l-f3d2473e17e0fb66e91aadae98ab1eb5.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/27\/l-f3d2473e17e0fb66e91aadae98ab1eb5.jpg","size":"90.09","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

CCI - Kada ce Skupština ZDK početi da radi svoj posao?

Centri civilnih inicijativa (CCI) pozivaju zastupnike u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) da na zasjedanju 30. maja iniciraju uvrštavanje u dnevni red revizorskih izvještaja o finansijskom poslovanju tri kantonalne inistutucije, objavljenih u 2021. godini, što bi omogućilo uvođenje parlamentarnog nadzora nad nalazima revizije u tom kantonu, saopćio je CCI.

Kolegij Skupštine ZDK ni nakon osam mjeseci od objave nije stavio revizorske izvještaje na dnevni red Skupštine, navodi ova nevladina asocijacija.

- Podsjećamo, Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine do 7. septembra 2021. objavio je sva tri planirana izvještaja za institucije Zeničko-dobojskog kantona, i to: Izvještaj o finansijskoj reviziji ZDK za 2020. godinu, Izvještaj o finansijskoj reviziji Ministarstva za privredu ZDK za 2020. godinu i Izvještaj o finansijskoj reviziji Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK za 2020. godinu. Od tri revidirane institucije, nijedna nije dobila čisto pozitivan izvještaj revizora. Nalazi iz izvještaja su zabrinjavajući, a osam mjeseci nakon objave revizorskih izvještaja, Kolegij Skupštine navedene revizorske izvještaje nije stavio na dnevni red Skupštine, čime je uskratio mogućnost svim zastupnicima da otvore raspravu i dogovore dalje praćenje realizacije revizorskih preporuka - citat je iz saopćenja.

CCI je od početka 2021. godine kontinuirano ukazivao Kolegiju Skupštine ZDK na važnost razmatranja revizorskih izvještaja i postupanja prema tim izvještajima na način da revidirane institucije budu obavezne implementirati sve revizorske preporuke i o tome izvještavaju Skupštinu Kantona.

- Neodgovorno ponašanje, identifikovano u revizorskim izvještajima, kao što su milionske isplate transfera bez jasnih i mjerljivih kriterija, zaključivanje ugovora o radu na određeno vrijeme za period duži od 120 dana i zaključivanje ugovora bez provedene procedure obaveznog javnog oglašavanja, pa sve do povećanja plate direktora suprotno pravnim propisima, koja je nakon povećanja iznosila 7.710 KM, zaslužuje uključivanje i reakciju Skupštine - navodi također u saopćenju CCI.

Kolegij Skupštine ZDK ne iskazuje očekivanu odgovornost prema građanima i spremnost da doprinese poboljšanju stanja u javnim institucijama te stavi na dnevni red Skupštine revizorske izvještaje, zbog čega se CCI obraća i zastupnicima da iskoriste njihovo pravo i pokrenu ovu temu unutar najviše zakonodavne institucije Kantona, ističu iz ove nevladine asocijacije.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!