[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/18\/cci.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/18\/100x73\/cci.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/18\/cci.jpg","size":"344.31","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

CCI - Blokada u konstituiranju i radu vlati u BiH će imati ozbiljne posljedice

Centri civilnih inicijativa upozoravaju da je blokada u konstituisanju i radu vlasti u BiH, počela da ozbiljno utiče na različite aspekte funkcionisanja sistema, te će, u konačnici, imati i ozbiljne posljedice na život građana.

Jedna od takvih je spriječenost Federalnog i državnog parlamenta da razmatra i reaguje na
revizorske izvještaje, saopćeno je iz CCI-ja.

- Trenutno smo u situaciji da zbog nekonstituisanja i nerada parlamentarnih komisija
odgovornih za razmatranje revizorskih izvještaja, nisu razmotreni ni izvještaji za 2017. godinu, niti su organizovane rasprave sa odgovornim osobama iz subjekata čiji su rad revizori ocjenili
negativnom ocjenom ili mišljenjem s rezervom - stoji u saopćenju. 

CCI naglašava da uredi za reviziju, vršeću svoju društvenu obavezu po zacrtanom planu, već objavljuju – iparlamentima šalju - izvještaje za 2018.

- Što znači da Federalni i državni parlament neprihvatljivo kasne u obavljanju jedne od svojih
značajnih funkcija - kontrole efikasnosti i zakonitosti trošenja državnog novca od strane državnihi javnih institucija, čime se dodatno proširuje prostor za nekažnjeno kršenje zakona, i korupciju, unutar institucija vlasti ili onih koje one kontrolišu - saopćeno je iz CCI-ja.

Centri civilnih inicijativa zahtjevaju od svih političkih aktera da prestanu s politikom stavljanja
uskostranačkih i ličnih interesa ispred interesa društva u cjelini, da prestanu s blokadama
sistema i omoguće da institucije vlasti vrše svoje ustavom i zakonima propisane obaveze, uključujući i razmatranje revizorskih izvještaja.

Projekat "Učinkovitija javna revizija za smanjenje korupcije u Bosni i Hercegovini" provode Centri civilnih inicijativa (CCI) uz finansijsku podršku Švedske. Projektom se želi doprinijeti odgovornijem trošenju budžetskih sredstava i smanjenju korupcije u javnim institucijama u BiH.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!