[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/05\/mevlut-cavusoglu.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/05\/100x73\/mevlut-cavusoglu.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/05\/mevlut-cavusoglu.jpeg","size":"280.98","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Cavusoglu: Vijeće Evrope obilježit će srebrenički genocid

Memorijalna služba bit će održana u Vijeću Evrope naredne sedmice kako bi se obilježio srebrenički genocid iz 1995. kada je ubijeno više od 8.000 Bošnjkaka, saopćio je u petak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

- Vijeće Evrope održat će komemoraciju za žrtve srebreničkog genocida po prvi put u svojoj istoriji i Turska će dati svoj doprinos toj ceremoniji - -izjavio je  Cavusoglu na konferenciji u turskoj središnjoj pokrajini Konja.

Cavusoglu je istaknuo da će Vijeće održati komemoraciju 11. jula.

Više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka ubile su snage bosanskih Srba koje su napale "zaštićenu zonu" Srebrenice u julu 1995. uprkos prisustvu holandskih vojnika koji su imali zadatak da djeluju kao mirotvorci. 

Srebrenicu su opkolile srpske snage koje su pokušale da preotmu teritorije od bosanskih muslimana i Hrvata i da stvore svoju državu.

Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo je Srebrenicu "zaštićenom zonom" u proljeće 1993. Srpske trupe predvođene generalom Ratkom Mladićem - koji se sada suočava s optužbama za genocid u Den Haagu - zauzele su, ipak, UN-ovu zonu.

Holandski vojnici nisu djelovali dok su srpske snage okupirale tu regiju, ubivši oko 2.000 muškaraca i dječaka samo 11. jula. Mještani Srebrenice pobjegli su u okolne planine, ali su ih srpske snage zarobile i ubile su 6.000 ljudi u šumi, prenosi Anadolu Agency.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!