[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/22\/britanski-parlament-johnson-brexit-septembar-2019-xinhua.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/22\/100x73\/britanski-parlament-johnson-brexit-septembar-2019-xinhua.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/22\/britanski-parlament-johnson-brexit-septembar-2019-xinhua.jpg","size":"145.83","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Britanski zakonodavci će glasati o promjeni dijela Brexita

 Britanski poslanici trebali bi održati ključno glasanje o zakonu koji bi nadjačao dio sporazuma o povlačenju zemlje iz EU u utorak, uprkos snažnom protivljenju u Briselu, Belfastu i Dublinu.

Očekuje se da će vlada usvojiti glasove o nacrtu zakona nakon što je premijer Boris Johnson napravio kompromis s buntovnim zakonodavcima u svojoj konzervativnoj stranci, prenio je dpa.

Johnson želi napraviti pravni okvir koji mu daje moć da zamijeni odredbu koja bi Sjevernoj Irskoj nametnula druga carinska pravila nakon Brexita od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Odredbom se želi spriječiti stvaranje graničnih provjera između Sjeverne Irske, koja napušta EU kao dio Ujedinjenog Kraljevstva, i Republike Irske članice EU.

Kritičari, uključujući pet bivših britanskih premijera i nekoliko viših konzervativaca, upozorili su da bi izmjena dijela sporazuma o Brexitu mogla prekršiti međunarodno pravo i narušiti povjerenje u EU i druge partnere.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!