[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/20\/xs.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/20\/100x73\/xs.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/20\/xs.jpg","size":"124.58","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Bogato nasljeđe NBA lige: Lejkersi i Boston igraju za istoriju

NBA liga, čije jubilarno, 75. izdanje počinje kasno večeras duelom Milvokija i Bostona, jedna je od četiri profesionalne sportske lige u Sjedinjenim Američkim Državama.

Uz hokejašku NHL, bejzbol MLB i ligu američkog fudbala NFL (Amerikanci fudbalsku MLS ligu još ne ubrajaju u klasično profesionalnu, iako to po mnogo čemu jeste) NBA liga se diči grandioznom istorijom i bogatim i bogatim nasljeđem.

oš od 1947. godine, kada su Filadelfija Voriorsi (sadašnji Golden stejt Voriorsi) postali prvi šampioni, NBA liga se nametnula kao najjače košarkaško takmičenje na svijetu.

Istoriju su pisali razni klubovi, od ukupno 30 koji se sada takmiče, franšize koje više ne postoje i one koje su se selile iz grada u grad...

Ubjedljivo najtrofejniji NBA klubovi su Los Anđeles Lejkersi i Boston Seltiksi, koji kao da su "namjerno" stacionirani na dvije različite obale, na dva različita okeana, čuvajući bogatu istoriju.

Lejkersi i Seltiksi su, da sve djeluje još upečatljivije, izjednačeni po broju NBA prstenova - imaju ih ukupno 17, mnogo više od timova koji dijele treće mjesto sa po šest titula, Čikago bulsa i Golden stejt Voriorsa.

Lejkersi su 10 godina čekali da se izjednače sa Bostonom na vrhu liste, a u skraćenoj, "korona-sezoni" 2020, predvođeni Lebronom Džejmsom, konačno su prekinuli čekanje.

Bostonov post traje još duže, 13 godina, od 2008...

San Antonio Sparsi i su četvrti na vječitoj listi sa pet titula, slijede Majami Hit, Detroit Pistons i Filadelfija 76 sa po tri trofeja, a tri tima su osvajala i po dvije titule: Milvoki Baks, Hjuston Rokets i Njujor Niks.

Po jednu NBA titulu ima devet franšiza, od kojih jedna više ne postoji: Klivlend Kavalirs, Atlanta Houks, Vašington Vizards, Oklahima siti Tanders, Portland Trejblejzers, Dalas Maveriks, Sakramento Kings, Toronto Reptors i ugašeni Baltimor Bulitsi.

Finiks Sans, Juta Džez, Bruklin Nets, Orlando Medžik, Indijana Pejsers, te nekada Čikago Stagsi i Vašington Kepitolsi - učestvovali su u velikim finalima, ali nisu imali sreće da osvoje titulu. izvor:vijesti.me

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!