[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/12\/fna-105316.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/12\/100x73\/fna-105316.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/12\/fna-105316.jpg","size":"499.96","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Biokšić: Nikom više ne vjerujem ništa, ali imam malu dozu nade

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika "Aluminija" Romeo Biokšić izjavio je u petak kako nije zadovoljan ishodom jučerašnjeg sastanka i cjelokupnom situacijom, ali da doza optimizma, ipak, postoji.

- Zadovoljan nisam, kako ću biti zadovoljan kad je tvornica ugašena, ostali smo bez radnih mjesta, ali nakon jučerašnjeg sastanka hrvatska politika nam je ulila neku dozu nade i optimizma da bi se nešto moglo pokrenuti na bolje - izjavio je Biokšić za Fenu.

Na pitanje koliko vjeruje u sve to, kazao je kako više ne vjeruje nikom.

- Nikom više ne vjerujem ništa, više puta smo izvarani od svih i godinama smo varani, ali nakon jučerašnjeg sastanka imam jednu malu dozu nade da bi hrvatski političari, zajedno u koordinaciji s Vladom FBiH i Vladom Republike Hrvatske, mogli poduzeti neke konkretnije korake samo da ne dozvole da tvornica ode u stečaj - ocijenio je Biokšić.

Dodao je kako će Sindikat pratiti razvoj situacije te da su uključeni u svako donošenje odluka u vezi jučerašnjih zaključaka.

- Početkom sljedeće sedmice imat ćemo ponovo sastanke s Upravom i Nadzornim odborom Aluminija i vidjet ćemo šta i kako dalje, od koje tačke krenuti i da li su urađene analize koje su dogovorene. Nakon toga ćemo imati više informacija o našim daljim aktivnostima - poručio je predsjednik Sindikata.

 Istakao je kako političarima nisu dali rok za ispunjenje zaključaka donesenih na zajedničkom sastanku, ali da su od njih tražili da djeluju što je moguće prije.

- Dali smo im što kraći mogući rok. Nismo ih uslovljavali, ali tražimo što hitnije rješavanje naših problema - dodao je Biokšić.

Kazao je kako je mostarska tvornica jutros prazna te da je u njoj samo manji broj radnika koji je angažovan na čuvanju imovine.

 Na sinoćnjem sastanku radnika, predstavnika Sindikata, Nadzornog odbora i Uprave Aluminija s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i federalnom ministricom financija Jelkom Milićević zaključeno je, među ostalim, da mostarska tvornica ne ide u stečaj dok se ne sagledaju sve mogućnosti pokretanja proizvodnje ili jednog njezinog dijela.

Također je zaključeno da će prioritet u narednim aktivnostima hrvatskih političara na svim razinama vlasti u BiH biti postepeno zbrinjavanje i skrb o radnicima "Aluminija" te da će se od nadležnih institucija zatražiti hitno rješavanje obaveza za penziono osiguranje radnika.

Osim toga, očekuje se i pomoć Vlade Republike Hrvatske.

Proizvodni pogodni Aluminija ugašeni su prije tri dana, četiri minuta iza ponoći, nakon što je poduzeće iskopčano s visokonaponske električne mreže.

Zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 miliona maraka, a prema posljednjim podacima, Aluminijev dug za električnu energiju s 30. junom 2019. godine iznosi 293 miliona maraka. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!