[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/07\/13\/bih-amk-ideal_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/07\/13\/100x73\/bih-amk-ideal_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/07\/13\/bih-amk-ideal_1.jpg","size":"366.13","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

BIHAMK u Sarajevu promovisao kampanju “Sigurno vezani u vozilu“

Saobraćajne nezgode na bh cestama godišnje odnose više od 300 ljudskih života,  dok  oko 11.000 osoba bude lakše ili teže povrijeđeno. Nažalost dio ovih statističkih brojki su i djeca. Tako je tokom 2016. u BiH smrtno stradalo 12 djece, dok ih je oko 200 pretrpilo teške tjelesne povrede.   

Statistički podaci pokazuju da svake 3 minute na cestama širom svijeta smrtno strada jedno dijete, dok na cestama širom Europe godišnje smrtno strada više od 800 djece uzrasta do 15 godina, a oko 100.000 bude teško povrijeđeno. 36% nastradale djece bili su putnici u vozilu.

Značajan broj dječijih života (80% stradalih) mogao bi biti spašen ukoliko bi koristili jedini sistem zaštite djece u vozilu - sigurnosne autosjedalice. Nažalost, prema  istraživanjima o upotrebi sigurnosnih dječijih autosjedalica koje je proveo BIHAMK utvrđeno je da je u uslovima gradske vožnje samo 27,7% djece bilo ispravno vezano u dječijem sjedištu tokom vožnje. Sa druge strane imamo približno isti i poražavajući procenat upotrebe sigurnosnih autosjedalica u uslovima vangradske vožnje, kad su brzine kretanja vozila veće i mogućnost preživljavanja u slučaju saobraćajne nezgode znatno manja. Taj procenat pravilne upotrebe autosjedalice je samo 29,8%, što znači da petero od sedmero djece tokom vožnje nije bilo vezano u autosjedalici.

Iz tog razloga BIHAMK kao jedna  od vodećih organizacija u oblasti unapređenja sigurnosti cestovnog saobraćaja u saradnji sa JP Ceste FBiH, a pod pokroviteljstvom Međunarodne Automobilističke Federacije (FIA) započinje realizaciju saobraćajno-preventivne kampanje koja se odnosi na korištenje dječijih autosjedalica pod nazivom  Sigurno vezani u vozilu“. Pomenuta kampanja provodi se u okviru UN Dekade akcije za cestovnu sigurnost i usmjerena je na podizanje svijesti roditelja o značaju korištenja sigurnosnih autosjedalica za vrijeme vožnje.

Zvaničan početak kampanje počeo je danas promocijom ispred Sarajeva na platou ispred Sarajevo City Centra (SCC). Tokom promocije, na pokretnoj rampi je simuliran i udes pri brzini od samo 40 km/h i važnost vezivanja pojasa.

U okviru navedene kampanje, koja će trajati do kraja godine, u svim većim gradovima planirano je da kroz simulaciju saobraćajnih nezgode korištenjem Simulatora sudara ukažemo na značaj korištenja sistema dječije zaštite. Pored navedenog, planirana je i podjela informativno-edukativnih letaka i naljepnica, dok će u okviru digitalne kampanje  na web stranici BIHAMK-a, Facebook-u, Youtube kanalu BIHAMK-a i drugim vanjskim web stranicama biti prikazani video spotovi koji govore o riziku nekorištenja sistema dječije zaštite u vozilu.

Podijelite ovaj članak!