[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/03\/joe-biden-aa.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/03\/100x73\/joe-biden-aa.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/03\/joe-biden-aa.jpg","size":"51.20","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Biden pozvao Trumpa da ublaži sankcije i pomogne Iranu u jeku pandemije COVID-19

Vodeći pretendent za predsjedničkog kandidata iz reda Demokratske partije Joe Biden pozvao je administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa da ublaži sankcije Iranu u jeku pandemije COVID-19.

Bivši potpredsjednik SAD-a Biden poručio je da je potrebno pomoći Iranu i drugim zemljama koje su najteže pogođene pandemijom koronavirusa.

“U periodu globalnih kriza, SAD treba priteći u pomoć onima koji su u opasnosti i kojima je ta pomoć potrebna. Mi smo takvi i takvi smo i bili. Nasuprot ove smrtonosne pandemije koja ne poznaje granice, SAD treba vidjeti kako može pomoći najteže pogođenim zemljama, uključujući i Iran“, poručio je Biden u saopćenju, prenosi Aandolu Agency (AA).

Biden je pozvao Trumpovu administraciju da dozvoli firmama da uvoze lijekove i medicinsku opremu u Iran i da se Iranu omogući pristup međunarodnim bankama i transportnim kompanijama.

“Možemo s iranskim vlastima imati mnoga neslaganja, ali humano i ispravno bi bilo da se postupi tako. Iran bi u znak dobre volje mogao pustiti pritvorene američke državljane“, poručio je Biden.

Iran zbog američkih sankcija ima poteškoće u nabavci potrebne medicinske opreme i lijekova nužnih za borbu protiv liječenja zaraženih i prevenciju širenja virusa.

U Iranu je koronavirusom zaraženo 50.468 ljudi. Umrlo je 3.160 oboljelih, a izliječeno je 16.711.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!