[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/15\/biden.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/15\/100x73\/biden.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/15\/biden.jpeg","size":"45.59","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Biden donio zakon za povećanje javnog duga kako bi SAD izbjegao bankrot

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u četvrtak zakon o privremenom povećanju vladinog limita zaduživanja na 28,9 biliona dolara, čime je rok za bankrot pomjeren samo do decembra.

Bez povećanja gornje granice duga, američko ministarstvo finansija procijenilo je da će ostati bez novca za plaćanje državnih računa 18. oktobra.

Očekuje se da će povećanje zaduživanja za 480 milijardi dolara koje je Biden potpisao biti iscrpljeno do 3. decembra.

Nakon nekoliko sedmica stranačkih borbi, Senat je prošle sedmice odobrio kratkoročno rješenje, a Predstavnički dom ga je usvojio u utorak.

Republikanski lider u Senatu Mitch McConnell napisao je u pismu Bajdenu nakon glasanja u Senatu da više neće pomoći demokratama u povećanju limita duga, javlja Reuters.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!