[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/03\/zenica-povrce-sadnja.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/03\/100x73\/zenica-povrce-sadnja.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/03\/zenica-povrce-sadnja.jpg","size":"103.31","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Bićo: Poljoprivrednici iz Odžaka traže da im se omogući da obrađuju zemljište

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH daje punu podršku poljoprivrednicima u Odžaku koji su u znak protesta blokirali put Odžak - Orašje tražeći da im se omogući da obrađuju poljoprivredno zemljište – izjavio je Feni predsjednik tog udruženja Nedžad Bićo.

Poljoprivredni proizvođači u Odžaku, kako je dodao, prethodnih dana nisu dozvolili zaposlenima u firmi “Poljoprivrednik” da obrađuju državno poljoprivredno zemljište s obzirom da je toj stranoj firmi istekao desetogodišnji ugovor za obrađivanje zemljišta.

-  Podržavamo odžačke poljoprivrednike jer ovo nisu normalne stvari da dolazi neka firma iz druge države da obrađuje njihovu zemlju, ispred njihovih vrata i da je u prednosti pri zakupu, koncesiji i slično. Ugovor je istekao i usjevi su skinuti - kazao je Bićo procjenjujući da se radi o oko 1,5 hiljada hektara.   

Bićo je kazao da je Općina Odžak donijela plan gospodarenja državnim poljoprivrednim zemljištem na koji su predstavnici kantonalnih vlasti imali zamjerki i vratili ga na doradu. Naveo je da poljoprivrednici očekuju se to što prije riješi i da bude raspisan javni poziv.

- Uglavnom, zahtjev je da domaći poljoprivrednici učestvuju ravnopravno u javnom pozivu pri dodjeli za obradu tog državnog poljoprivrednog zemljišta – kazao je Bićo dodajući da su poljoprivrednici spremni držati put u blokadi dok se ne riješi ta situacija.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!