[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/13\/biciklizam.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/13\/100x73\/biciklizam.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/13\/biciklizam.jpg","size":"550.57","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Biciklistički klub 'Daj krug' iz Bihaća domaćin Uphill prvenstva BiH

Prvak Bosne i Hercegovine u kategoriji Elite brdskog biciklizma je Nedžad Mahmić, koji vozi za austrijski tim „My Bike - Stevens“.

Do prestižnog naslova stigao je na Šestom usponu na Plješevicu, odnosno Uphill prvenstvu BiH, kojeg je organizirao Biciklistički klub „Daj krug“ iz Bihaća. Za trofej najuspješnijeg u bihaćkoj utrci, uz bosanskohercegovačke vozače, pedalirali su i neki od najboljih biciklista iz regiona. Ukupno ih je na utrci nastupilo 37.

-Potrudili smo se da sve prođe bez problema. Pripremili smo stazu na najbolji mogući način i omogućili biciklistima pristojne uslove za pripremu i vožnju. Ovo je inače izuzetno atraktivna utrka, jer se vozi gradskim ulicama, makadamskim dionicama, a ni uspon na Plješevicu nije jednostavan. Prve reakcije učesnika su nam razlog za optimizam i zadovoljstvo - istakao je Adnan Mekić iz Biciklističkog kluba „Daj krug“.

Biciklizam je u Bihaću među popularnijim sportovima u posljednjih nekoliko godina. Tri gradska kluba okupljaju nekoliko stotina članova, a mogu se pohvaliti i organizacijom brojnih takmičarskih utrka i rekreativnih biciklijada.

-Nastojimo promovirati sport, ali i turističke potencijale našeg grada. Iz godine u godinu dobijamo potvrdu koliko smo uspješni u tome, jer je krug naših prijatelja koji nas poštuju i posjećuju sve veći. S tako malo sredstava, trudimo se za svoju životnu sredinu raditi velike stvari- ustvrdio je Mekić.

U ženskoj utrci šampionata BiH trijumfovala je Amina Gogić iz Kladnja. Najbolji kadet je  Siniša Lukić iz Biciklističkog kluba Kozara, dok su najbrži juniori Ivan Beronja iz Livna, te Amar Mašić i Irfan Dervišević iz bihaćkog kluba „Daj krug“.

Podijelite ovaj članak!