[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/13\/bicakcic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/13\/100x73\/bicakcic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/13\/bicakcic.jpg","size":"45.82","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Bičakčić o privatizaciji hidroelektrane na Trebišnjici: Vlada FBiH treba stati iza onih koji žele da učestvuju

Nakon najave dokapitalizacije preduzeća 'Hidroelektrane na Trebišnjici' (HET) koja se planira prodajom dionica na Banjalučkoj burzi, iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EP BiH) danas su saopštili da su spremni kupiti akcije HET-a koja je u sastavu mješovitog holdinga Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) za kojeg su podsjetili da je vlasnik 65 posto dionica ove hidroelektrane.

Postavlja se pitanje o čemu se zapravo radi i da li su iza svega možda neki politički, a ne ekonomski motivi. Portal Startbih.ba pokušao je doći do ovog odgovora.

Radi se kapitalnoj privatizaciji, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je već odavno najavio da Srbija želi da kupi neke elektroprivrede ili njihove dijelove u regionu.  Damir Miljević, ekonomski analitičar i stručnjak za oblast energetike kaže kako se dokapitalizacije HET-a planira  pod parolom da su potrebna sredstva za gradnju HE Dabar, te da postoje tri scenarija privatizacije hidroelektrane na Trebišnjici.

Slično mišljenje dijeli i Edhem Bičakčić, bivši direktor EPBiH.

-U svakom slučaju radi se o privatizaciji najvrednijeg hidroenergetskog objekta u RS-u, a možda i u cijeloj BiH jer osim Trebišnjice obuhvata i HE Grnčarevo, Trebinje 2 i udio u hidroelektrani Dubrovik plus potencijalne projekte Dabar i Nevesinje. Vrlo vrijedni kapaciteti. Ko god ima novac toplo mu preporučujem da učestvuje na berzi i ako može postane većinski vlasnik. To je kapitalna privatizacija – navodi on.

Na pitanje da li je ipak sve već namješteno za srbijanski EPS, Bičakčić kaže da to možda jeste slučaj, a možda i nije.

- Ako se prodaje na berzi onda je mogućnost učestvovanja jednaka za sve -pa ko da veću ponudu. Mogli bi učestvovati i subjekti iz Federacije BiH kada bi Vlada stala iza njih. Ali nije stajala ni iza projekata koje je trebala realizovati poput Vranduka, Janjići, Blok 7, Neretvica...Ne vjerujem da je vlada spremna dati autonomiju elektroprivredama iako one imaju potencijal i mogućnosti. Možda nemaju operativna sredstva, ali dostantna sredstva mogu obezbjediti od banaka – smatra Bičakčić.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!