[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/07\/31\/vjekoslav-bevanda-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/07\/31\/100x73\/vjekoslav-bevanda-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/07\/31\/vjekoslav-bevanda-1.jpg","size":"263.59","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Bevanda o Zvizdićevom pismu Plenkoviću i zaključcima Vlade FBiH

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda je na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da pismo koje je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić uputio predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću povodom početka izgradnje Pelješkog mosta ne predstavlja službeni stav Vijeća ministara BiH.               

Bevanda je to kazao odgovarajući na novinarsko pitanje da li je pismo koje je Zvizdić uputio Plenkoviću njegov lični stav ili stav cjelokupnog Vijeća ministara BiH.

Ministar finansija i trezora je naglasio da je Vijeće ministara BiH, u julu prošle godine, jednoglasno usvojilo izvješće ministra prometa i komunikacija BiH, gdje stoji da nema formalnih zapreka za izgradnju Pelješkog mosta i da to ne treba povezivati s Konvencijom o pravu mora.

- To je usvojeno na Vijeću ministara BiH. Također, ističem da predsjedavajući Zvizdić ovom prilikom slanja pisma nije izvršilo ni minimum konsultacija ni sa članovima Kolegija - ministrom Mirkom Šarovićem i sa mnom, niti je svoje stavove ponudio Vijeću ministara na izjašnjenje - tvrdi ministar Bevanda.

Po njegovom riječima, ovo pismo je, kao i prijašnje pismo predsjedavajućeg Zvizdića, stav jednog člana Vijeća ministara BiH, te ni na koji način ne predstavlja službeni stav Vijeća ministara BiH.            

Bevanda je podsjetio da je 7. jula 2017. godine održana zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske, te da je Pelješki most bio jedna od tema o kojoj se raspravljalo.

- Do danas, bez obzira što sam u par navrata tražio, nisu ponuđeni na verifikaciju zaključci koji su na toj sjednici jednoglasno, i s jedne i s druge strane usvojeni - kazao je Bevanda.  

Osvrćući se na zaključke Vlade Federacije BiH o raspodjeli prihoda od putarine ministar Bevanda je kazao da je privremenu odluku o raspodjeli sredstava donio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje i da ona doslovno glasi: 10 posto prikupljenih sredstava ostaje u rezervi na posebnom računu kod Centralne banke do konačnog poravnanja. Preostali iznos od 90 posto sredstava se dijeli procentualno, kao osnovica od 100 posto - FBiH 59 posto, RS 39 posto, Brčko Distrikt dva posto.

Po njegovim riječima, zaključci Vlade FBiH, kako su usvojeni, „izlaze iz ovlasti i nadležnosti koju propisuje Zakon o sustavu neizravnog oporezivanja, kojim je definiran sastav, nadležnost, ovlasti i odgovornosti Upravnog odbora“.

- Ministricu finansija Federacije BiH Jelku Milićević nije imenovala Vlada FBiH, nego je po zakonu član Upravnog odbora, a ni mene nije imenovalo Vijeće ministara, nego sam po svojoj funkciji, definirano zakonom, predsjedatelj Upravnog odbora. Upravni odbor za rad podnosi izvješće Vijeću ministara - kazao je Bevanda.

Naveo je da  je „Upravni odbor mjesto gdje se donose odluke i tako će i ostati“.

Vlada Federacije BiH je nedavno donijela zaključke o raspodjeli prihoda od putarina, a jednim od njih je ovlastila premijera FBiH da pred Sudom BiH podnese zahtjev za određivanje privremene mjere za zabranu primjene Odluke o privremenoj raspodjeli prihoda od putarina za autoputeve i njeno stavljanje van snage.

Podijelite ovaj članak!