[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/10\/korona-659.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/10\/100x73\/korona-659.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/10\/korona-659.jpg","size":"78.37","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Beganović: Vjerujemo da je trenutni 'peak' epidemije u opadanju

Član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Kemal  Beganović, na današnjoj pres-konferenciji tog štaba, kazao je da je izolatorij u Studenskom centru Bjalave spreman da primi prve pacijente  zaražene koronavirusom.

- Tehnički su zadovoljeni svi potrebni uvjeti. Izolatorij je pregledan od starne epidemiološke službe, izvršena je  dezinfekcija i donesena neophodna oprema. Pripremljene su zone unutar tog privremenog izolatorija. U tehničkom smislu to je jedan dobar prostor, adekvatan da uskoro primi i prve pacijente. U funkciji će biti kada se donesu sve neophodne odluke vrezane za njegove funkcionisanje - kazao je Beganović.  

Navodi da je zamišljeno da  izolatorij ima do 100 mjesta, te da je podijeljen  u pet odjela sa po 20 pacijenata. Na  jednom odjelu će brinuti tim koji je sastavljen od jednog ljekara specijaliste i dvije medicinske sestre. Timovi će biti angažovani  kada budu donesene nephodne odluke. 

- Definisali smo put pacijenta od izlolatorija na Bjelavama i Covid bolnice Podhrastvi. Pacjenti  će se  prebacivati u zavisnosti  od njihove kliničke slike. Zbog toga smo izbrali lokaciju izolatorija, koji je od Covid bolnice udaljen par minuta - kazao je Beganović.

Član kriznog štaba smatra da zdravstveni sistem u KS nije zakazao i da je odgovorio svim izazovima. 

- Sistem funkcioniše u svom punom kapacitetu, naravno u otežanim uslovima. Ovo je jedna veliki ispit za zdravstveni sistem, koji je odgovorio svim izazovima. Krizom upravljaju institucije, Krizni štab i Ministarstvo zdravstva KS. U tom tom smislu Krizni štab je u kontinuiranom zasjedanju, prati situaciju iz sata u sat i u otvorenoj je komunikaciji s Vladom KS - kazao je Baganović.

Na pitanje o "reprodukcijskom broju" Beganović je pojasnio da se radi o broju koji govori o tome koliko će trenutni broj zaražanih zaraziti u narednom ciklusu novi broj. 

- Po izveštaju kojim raspolažemo u Kriznom štabu trenutni  "reprodukcijski broj" je ispod jedan, što znači da trenutno, postoji blago poboljšanje, tako da očekujemo da je trenutni 'peak' epidemije virusa u opadanju - naglasio je Beganović.  

Pacijentima koji posumnjaju da su zaražani Covidom-19,  Beganovića je poručio da se obrate u Dom zdrvalja KS ili nakon 20 sati u Zavod za hitnu medicinsku pomoć, na poznate brojeve domova zdravlja, te lokacija Covid ambulanti i Covid centara. 

Na pitanja zašto se čeka na rezultate testova i do pet, šet dana, Baganović je odgovorio da  laboraotriji nisu u nadležnosti KS i Kriznog štaba i Ministarstva zdravstva KS, te da je to pitanje za  Federalno minstarstvo zdravstva i ustanove pod čijim su okriljem laboratoriji.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!