[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/24\/l-8cb1913fadc3a3710a75ab9ef15d4f17.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/24\/100x73\/l-8cb1913fadc3a3710a75ab9ef15d4f17.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/24\/l-8cb1913fadc3a3710a75ab9ef15d4f17.jpg","size":"150.12","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Bećirović u Goraždu: Na Drini se brani energetski suverenitet države BiH

 Kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović je bio u posjeti Gradu Goraždu, gdje se susreo s gradonačelnikom Goražda Ernestom Imamovićem, te sa građanima Goražda.

Bećirović i Imamović su razgovarali o aktuelnim izazovima za Goražde i Bosnu i Hercegovinu, njenu nezavisnost i suverenitet.

Bećirović je istaknuo da Goražde, grad heroj, zavređuje posebno mjesto i pažnju svih nivoa vlasti, naročito kada je u pitanju saobraćajno povezivanje ovog grada sa Sarajevom.

Prisjetivši se ogromne žrtve koje je Goražde podnijelo kako bi se Bosna i Hercegovina obranila i opstala, Bećirović je podvukao da i danas traju nasrtaji na energetski suverenitet naše domovine, upravo na Drini – saopćeno je iz SDP-a BiH.

Naime, kako je podsjetio Bećirović, Republika Srbija je sa bosanskohercegovačkim entitetom RS potpisala koncesije za tri hidroelektrane na rijeci Drini, iako entitet kao niža administrativna jedinica nema državni kapacitet za zaključenje takvih sporazuma. Taj kapacitet posjeduje isključivo nezavisna i suverena država Bosna i Hercegovina - navodi se u saopćenju.

Kako je zaključio kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva BiH, nadležni državni organi moraju efikasno odgovoriti i zaštititi energetski suverenitet naše države koji je posljednjih godina izložen učestalim napadima.

Bećirović je istaknuo da BiH mora ozbiljno sagledati stanje u energetskom sektoru i stvoriti okvir za efikasno djelovanje vlada na iskorištavanju energetskih potencijala. U tom smislu, on je rekao da treba kontinuirano unapređivati konkurentnost energetskog sektora Bosne i Hercegovine na evropskom tržištu energije i kreirati povoljan ambijent za investicije u energetski sektor uz uvažavanje suvereniteta države BiH - saopćeno je iz SDP-a BiH.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!