[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/29\/brexit-hintergrund.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/29\/100x73\/brexit-hintergrund.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/29\/brexit-hintergrund.jpg","size":"169.07","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Beaune: Sporazum o Brexitu moguć, 'ali ne po svaku cijenu'

Francuska će nastaviti da zauzima odlučan stav u odbrani prava francuskih ribara u razgovorima o Brexitu, ali je sporazum s Ujedinjenim Kraljevstvom još moguć, izjavio je u srijedu francuski novi ministar za evropska pitanja Clement Beaune.

-  Mi nećemo prihvatiti sporazum po svaku cijenu – izjavio je on za France Inter radio u svojim prvim javnim komentarima o  Brexit otkako je imenovan na tu poziciju u nedjelju.         

- Bolje je da nemamo nikakav nego da imamo loš sporazum – kazao je on, dodajući da je, ipak, sporazum najbolji ishod za sve zainteresirane strane.

Britanija i Evropska unija sukobile su se u prošloj sedmici oko šansi za postizanje sporazuma o slobodnoj trgovini, koji Bruxelles smatra „malo vjerovatnim“ ali London izražava nadu da bi se mogao postići u septembru.

Francuska je jedna od primorskih država koje najodlučnije insistiraju da evropski ribari zadrže pravo na ribolov u britanskim vodama nakon okončanja prelaznog perioda krajem godine.

Prije nego što je postao ministar, Beaune je obavljao dužnost savjetnika predsjednika Emmanuela Macrona za evropska pitanja. Samoproklamovani anglofil, on je savjetovao Macrona u pregovorima o Brexitu od referenduma iz 2016. godine.

Kazao je da će Francuska biti „nepopustljiva“ u pregovorima oko ribolovnih prava i da neće biti „uzrujana“ britanskom pregovaračkom „igrom“.

- Da se ne zavaravamo, ukoliko ne bude sporazuma, to će postati teško pitanje. Morat ćemo se organizirati za odgovore u sektorima kao što su ribarsvo i finansijska podrška ribara – izjavio je Beaune, prenosi Reuters.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!