[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/20\/bbi1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/20\/100x73\/bbi1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/20\/bbi1.jpg","size":"38.30","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

BBI banka premašila milijardu i 100 miliona KM depozita građana i privrede

Na današnji dan prije 21 godinu od strane Islamske razvojne banke (IsDB), Abu Dhabi islamske banke i Dubai islamske banke, osnovana je Bosna Bank International (BBI), današnji sinonim za razvoj i investicije, koja bilježi odlične poslovne rezultate u BiH.

Bosna Bank International (BBI) jedna je od najbrže rastućih banaka u Bosni i Hercegovini, a zaključno sa trećim kvartalom ove godine dostigla je rekordne rezultate poslovanja.

- Posebno smo ponosi na činjenicu da smo u navedenom periodu povećali broj klijenata, proširili našu mrežu poslovnica, osigurali dodatna zapošljavanja i kao jedina banka koja posluje u skladu sa islamskim principima u BiH, zabilježili rast depozita građana i privrede navodi predsjednica Uprave BBI banke Emina Šišić.

Zaključno sa 30.09.2021 BBI banka je zabilježila rast u svim segmentima poslovanja. Tako su, po njenim riječima, depoziti klijenata porasli 16,4 posto i dosegli rekordan iznos od  milijardu i 121 milion KM.

- Ovakav rast depozita znak je povjerenja  koje  građani i privrednici daju BBI banci. Osim na domaćem tržištu BBI banka se, prema najnovijem  izvještaju koji svake godine provodi konsultantska kuća SeeNews, pozicionirala među top 100 najvećih banka u jugoistočnoj Evropi. Rezultati su pokazali pozitivan pomak za tri mjesta na ljestvici u odnosu na prošlu godinu. Rangiranje u TOP 100 najvećih banaka je rezultat analiza stručnjaka baziranih na temelju službenih podataka centralnih banaka zemalja jJugoistočne Evrope, nacionalnih komercijalnih registara, komisija za finansijski nadzor, udruženja banaka, državnih i korporativnih web stranica i samih kompanija”, naglašava Šišić.

- BBI je na kraju trećeg kvartala ove godine ostvarila impresivan rast poslovnih pokazatelja. Aktiva banke u odnosu na prošlu godinu porasla je za 9 posto i dostigla nivo od milijardu i 428 miliona KM. Na ovaj način, BBI je ojačala svoju poziciju u segmentu srednjih banaka u BiH i otvorila put za dalji rast u ovom tržišnom segmentu.”, kaže predsjednica Uprave BBI banke sumirajući rezultate poslovanja zaključno sa trećim kvartalom 2021. godine.

Dodaje da su stabilni i jaki dioničari koji imaju izuzetni visoku stopu adekvatnosti kapitala, odgovorno poslovanje i ulaganje u razvoj privrede naše zemlje ono što klijenti BBI banke prepoznaju i odlučuju da svoje povjerenje daju BBI banci.

- Tokom perioda pandemije Banka je nastavila rasti, uprkos stagnaciji tržišta. BBI banka je u ovom periodu otvarala nove poslovne jedinice  i  nova radna mjesta, ulagala u razvoj vlastite infrastrukture i nedvojbeno pokazala trajnu orjentisanost razvoju BiH i njene privrede.”, ističe Šišić. Po njenim riječima Banka je nastavila sa podrškom privredi otvarajući nove subvencionirane linije kojima je privrednicima u BiH omogućen pristup finansijskimsredstava po izuzetno povoljnim stopama, a u najvećem broju slučajeva i po stopi od nula posto.

- Nastavljamo  i ubuduće biti servis privredi i široj društvenoj zajednici u svim finansijskim i investicijskim poslovima, a  razvoj ekonomije BiH  ostaje prioritet Bosna Bank International”, zaključuje  predsjednica Uprave BBI banke.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!