[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/09\/michael-barnier-brexit-pregovori.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/09\/100x73\/michael-barnier-brexit-pregovori.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/09\/michael-barnier-brexit-pregovori.jpg","size":"45.59","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Barnier: 'Značajne razlike' ostaju u pregovorima EU i Britanije

Šef pregovaračkog tim Evropske unije za Brexit Michel Barnier izjavio je u četvrtak da "značajne razlike" postoje u razgovorima s Britanijom o novim odnosima dvije strane od 2021. godine.

Britanija je napustila EU u januaru i u zakočenom je tranzicijskom periodu s blokom – ostajući u jedinstvenom tržištu i carinskoj uniji do kraja godine – kako bi dvije strane dobile vrijeme da stvore nove odnose na svim poljima, od trgovine do sigurnosti.

Pregovori do sada nisu uspjeli premostiti razlike oko ribarstva i garancija poštene konkurentnosti, između ostalih pitanja.

- Rasprave u ovoj sedmici potvrdile su da značajne razlike ostaju između EU i Ujedinjenog Kraljevstva. Nastavit ćemo raditi sa strpljenjem, poštovanjem i odlučnošću – izjavio je Barnier nakon posljednjih razgovora u Londonu.

Pregovarači će se ponovo sastati u Bruxellesu naredne sedmice, ali je izvršni organ bloka, Evropska komisija, saopćila da će biti promjena u 2021. u razmjeni roba i usluga, u energetskoj i pravnoj saradnji, putovanjima i turizmu, bez obzira da li će biti sporazuma ili ne.

- Činjenica da Ujedinjeno Kraljevstvo neće više učestvovati u politici unije sa završetkom prelaznog perioda stvara barijere trgovini roba i usluga i prekograničnoj mobilnosti, i donijet će promjene koje ne postoje danas – navodi komisija u noti.        

- Neizbježni prekidi desit će se od 1. januara 2021. i rizik pojačanog pritiska na kompanije koji se već osjeća u epidemiji COVID-19 – dodaje komisija.

Komisija također traži od zemalja, kompanija i pojedinaca da se pripreme za preciznije carinske formalnosti za robe kojima se trguje između Britanije i bloka, da usvoje rigoroznije procedure za priznavanje saobraćajnih dozvola ili profesionalnih kvalifikacija, kao i strožije provjere putnika, između ostalih aspekata, prenosi Reuters.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!