[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/09\/wall-of-consciousness-and-reflection.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/09\/100x73\/wall-of-consciousness-and-reflection.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/09\/wall-of-consciousness-and-reflection.jpeg","size":"131.77","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Banksy u Beču : Izloženo preko 100 djela britanskog umjetnika

Preko 100 djela britanskog street-art-umjetnika Banksya će od 23. jula do 4. oktobra 2020. biti izloženo u Beču.

Svojim kritičkim osvrtima na društvo i politiku ulični umjetnik Banksy ostavio je značajan trag u historiji umjetnosti 21. stoljeća. 2018. godine ovaj umjetnik je uspio isprovocirati svijet uništavanjem slike "Djevojčica s balonom" nakon što je na aukciji u Londonu prodana za više od milion eura. 2019. godine slika "Parlament majmuna" postigla je rekordnu svotu od 11 miliona eura na aukciji Sothebya. Grafiti umjetnik, koji svoje radove predstavlja u javnom prostoru metropola kao što su Bristol, Barcelona, Sydney i San Francisco, je već odavno postao kult. Kada su građani Bristola glasali da li žele zadržati ili ukloniti Banksyjeve radove njih 97% se izjasnilo protiv uklanjanja.

abe-cluj-1.jpeg

Izložba u Beču će biti koncipirana kao instalacija. Posjetioci će ulaziti kroz dva velika spreja iza kojih će se nalaziti blagajna. Obilazak izložbe počinje djelom "Djevojčica s balonom", nakon čega posjetioci mogu pogledati desetominutni film o Banksyjevom stvaralaštvu, a potom proći kroz repliku njegovog studija i kroz galeriju najpoznatijih djela. Izložbu će akustično pratiti djelo turskog pijaniste i kompozitora Fahir Atakoğlu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!