[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/09\/kompas.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/09\/100x73\/kompas.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/09\/kompas.jpg","size":"485.90","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Balkansko prvenstvo u planinarskoj orijentaciji na Igmanu i Bjelašnici

Balkansko prvenstvo u planinarskoj orijentaciji (BMUMOC – Balcan Mountaineering Union's Mountain Orienteering Competition) bit će održano od 11. do 13. oktobra na Igmanu i Bjelašnici.

Očekuje se učešće takmičara iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Grče, Turske, Bugarske i BiH u četiri kategorije: pioniri, juniori, seniori i veterani, najavljeno je iz Planinarskog saveza FBiH.

Međunarodno planinarsko orijentaciono takmičenje, predstavlja smotru dostignuća, znanja, umijeća, vještina i pripremljenosti članova planinarskih saveza, koji su članovi Balkanske planinarske unije (BMU), za čitanje karata i korištenje tehničkih sredstava za sigurno kretanje u prirodi i za brzo snalaženje na nepoznatom terenu, posebno u planinskim predjelima.

Takmičari treba da pokažu svoje vještine i teorijska znanja koja se odnose na sportsku orijentaciju kao i na planinarstvo u cjelini.

Takmičenje je ekipno (od tri do pet takmičara po ekipi), podijeljeno na dnevno i noćno rješavanje praktičnih zadataka  iz oblasti orijentacije, čvorologije, meteorologije i prve pomoći i teorijskih zadataka o planinarstvu uopšte.

Organizatori takmičenja pozivaju  građane – ljubitelje prirode da predstojećeg vikenda prisustvuju takmičenju  na Igmanu i Bjelašnici.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!