[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/13\/hotel-holiday-15.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/13\/100x73\/hotel-holiday-15.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/13\/hotel-holiday-15.jpg","size":"68.52","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

Bajrović: Turizam doživalja veliki pad, gubici rastu iz dana u dan

Pojava koronavirusa se drastično odrazila na turističku industriju u cijeloj Bosni i Hercegovini. Turizam doživljava veliki pad, a gubici su veći iz dana u dan. Susrećemo se sa velikim brojem otkazanih rezervacija. Osamdeset posto grupa na smještaju je otkazano ili pomjereno za naredni period, kazao je Feni generalni direktor hotela "Europe Group" Sarajevo Rasim Bajrović.

Dodao je da je veliki broj individualnih rezervacija sa online kanala također otkazan.

- Etički smo primorani voditi se politikom da se čak i non refundable rezervacije na Booking.com i ostalim online kanalima besplatno otkazuju ukoliko je razlog otkazivanja koronavirus - kazao je Bajrović.

Naglasio je da je većina konferencija, kongresa i sličnih događaja koje su planirane za mjesec mart otkazano.

- Govorimo o velikim ciframa gubitka izazvanog koronavirusom. Trenutno je fokus na kontroli troškova. Situacija je zaista zabrinjavajuća, pogotovo za hotelijere. Čak i ako se virus počne povlačiti, a nadamo se da hoće, ostavit će velike tragove i zasigurno uticati na nadolazeću sezonu - upozorio je Bajrović.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!