[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/12\/berza-pad.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/12\/100x73\/berza-pad.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/12\/berza-pad.jpg","size":"115.29","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Azijska tržišta - Indeksi pali, investitori povukli dio zarade

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u utorak pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta nakon snažnog skoka tržišta u prvom tjednu ove godine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7.00 sati u minusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,4 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,7 i 1,3 posto. No, u Australiji i Južnoj Koreji pale su između 0,3 i 1,7 posto.

Azijske ulagače pokolebao je jučerašnji pad burzovnih indeksa na Wall Streetu s rekordnih razina jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta nakon snažnog rasta cijena dionica prošloga tjedna, a uoči sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

- Prošli je tjedan za tržišta dionica bio snažan, pa je ovaj pad cijena posljedica povlačenja dijela zarade s tržišta -  kaže Chad Padowitz, direktor u tvrtki Talaria Capital.

Uz to, ulagači su oprezni zbog političke nesigurnosti u Wasgingtonu, nakon što su jučer demokratski zastupnici u Kongresu započeli drugi pokušaj rušenja predsjednika Donalda Trumpa s vlasti.

Iznijeli su prijedlog rezolucije kojim traže njegov opoziv zbog poticanja na pobunu nakon što su njegove pristaše prošli tjedan napale Kongres, pri čemu je smrtno stradalo petero ljudi.

FBI je, pak, upozorio da se u Washingtonu i 50 glavnih gradova saveznih država planiraju oružani prosvjedi uoči inauguracije predsjednika Bidena 20. siječnja.

Ulagači su na oprezu i zbog toga što se bliži sezona objava poslovnih rezultata kompanija za posljednje tromjesečje prošle godine.

U petak će nekoliko banaka, uključujući JPMorgan, objaviti rezultate, a idućih će tjedana financijska izvješća i procjene kompanija o daljnjem poslovanju znatno utjecati na smjer tržišta, kažu analitičari, prenosi SEEbiz.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 90,56 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 90,42 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 104,15 na 104,25 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,2150 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2175 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros blago pale, nakon jučerašnjeg rasta. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,1 posto, na 52,20 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,15 posto, na 55,60 dolara.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!