[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/20\/samir.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/20\/100x73\/samir.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/20\/samir.jpg","size":"88.90","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Avdić i dogradonačelnica Margetić primili delegaciju Ambasade Francuske u BiH

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić i dogradonačelnica Sarajeva Anja Margetić primili su delegaciju Ambasade Francuske. Delegaciju su predvodile ambasadorica Christine Toudic i francuska ambasadorica sporta Laurence Fischer koja u Sarajevu boravi s ciljem promocije Olimpijskih ljetnih igara koje će se održati 2024. godine u Parizu. 

“Vlada KS i resorno Ministarstvo kulture i sporta će sigurno u periodu koji je ispred nas aktivno sarađivati i biti pravi partner u promociji Olimpijskih igara, ali isto tako i našeg Kantona, našeg brenda ‘Visit Sarajevo’, što je veoma značajno za državu BiH, Kanton i Grad. Ovo je početak veoma vrijedne i uspješne saradnje. Sve što smo do sada radili s Ambasadom Francuske je bilo izuzetno pozitivno i nastavit ćemo u tom pravcu”, izjavio je ministar Avdić, nakon sastanka. 

Istakao je da je Vlada u čijem je sastavu do sada pokazala kakav je njen pristup u pogledu podrške olimpijskom sportu, te da ona neće izostati ni ubuduće. 

“Siguran sam da ćemo, kao i do sada, odgovorno pristupiti planiranju sredstava za pripreme naših olimpijaca i paraolimpijaca”, naglasio je ministar Avdić. 

Ambasadorica Toudic zahvalila je na lijepom prijemu ministru i dogradonačelnici, kao i spremnosti da Kanton i Grad učestvuju u zajedničkim projektima promocije koje namjeravaju ovdje implementirati. 

“Cilj nam je raditi na promociji zajedničkih vrijednosti. Za nas u Francuskoj je sport izuzetno važan i na njemu mnogo radimo puno u saradnji s Organizacionim komitetom za pripremu igara u Parizu. I kroz našu diplomatsku mrežu, angažirano promoviramo Olimpijske igre 2024. godine, a Sarajevo kao domaćin olimpijskih igara ima posebno iskustvo na tom planu i može nam puno pomoći u promociji. Bit će mnogo projekata koji za cilj imaju promociju mira i vrijednosti sporta”, istakla je ambasadorica  Fischer. 

Dogradonačelnica Anja Margetić iskazala je zahvalnost predstavnicama Ambasade jer su iskustva olimpijskog Sarajeva prepoznata kao značajna za organizaciji Olimpijade 2024. godine. 

“Sarajevo nosi olimpijski duh, a 2019. godine je bilo i organizator EYOF-a. To je značajno  iskustvo koje imamo za ovu vrstu događaja, te smo spremni dati svoj puni kapacitet i doprinos što boljoj organizaciji olimpijskih igara u Francuskoj, u saradnji s Ambasadom”, istakla je dogradonačelnica Margetić. 

Kazala je da će ova saradnja biti značajna i za budućnost, jer Sarajevo planira zajedničku kandidaturu za Zimske olimpijske igre Sarajevo-Barcelona 2030. godina, prenosi u saopćenju služba za Protokol i press KS.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!