[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/20\/edukacijamladihkadrovaamzenica-fotoenb.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/20\/100x73\/edukacijamladihkadrovaamzenica-fotoenb.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/20\/edukacijamladihkadrovaamzenica-fotoenb.jpg","size":"371.23","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

ArcelorMittal Zenica će zaposliti dio učenika koji su radili praksu

Čelnici kompanije "ArcelorMittal Zenica" danas su bili domaćini velike grupe učenika Mještovite srednje industrijske škole Zenica i Srednje mješovite škole „Mladost“ Zenica, koji obavljaju stručnu praksu u ovoj kompaniji, u kojoj su bili ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mensur Sinanović i direktori ovih škola.

Kompanija ArcelorMittal Zenica ove je godine osigurala stručnu praksu za 32 učenika, u skladu s ugovorima koje je zaključio s predstavnicima ovih škola. Današnji sastanak je iskorišten i za razmjenu iskustava, te dogovor za organizaciju stručne učeničke prakse u narednoj školskoj godini.

Generalni direktor ArcelorMittala Biju Nair, istako je mogućnost da se dio učenika, koji su obavljali praksu i zaposli nakon uspješno završene srednje škole te naglasio da bi minimalno 50 posto ovih učenika trebalo da dobije posao u AMZ.  

"Podržavamo nastojanja i pohvaljujemo kao primjer uspješne saradnje srednjih škola i kompanije Arcelor Mittal, te pozivamo i druge privredne subjekte iz lokalnih zajednica na području Zeničko-dobojskog kantona da otvore vrata za učenike i da zajedno sa srednjim školama organiziraju što je moguće kvaliteniju praksu za učenike i svoje buduće radnike", kazao je ministar  Sinanović.

On je inicirao i otvaranje tzv. "Tehnoloških centara za praktičnu obuku", u kojima bi praksu sticali kako redovni učenici, tako i odrasli tokom procesa prekvalifikacije, koja se povodi kroz programe na području Zeničko-dobojskog kantona. 

Podijelite ovaj članak!