[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/10\/duvan.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/10\/100x73\/duvan.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/10\/duvan.jpg","size":"196.75","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Apel za uvođenje efikasne kontrole duhana kao mjere zaštite

Udruženje PROI zajedno sa 39 članica Partnerstva za BiH bez duhanskog dima uputio je apel Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva, Vladi FBiH i kantonalnim vladama, urgirajući na neophodnost poduzimanja hitnih mjera u vezi usvajanja zakonske regulative o kontroli duhana, kako bi se što više spriječili kobni ishodi uzrokovani trenutnom pandemijom COVID-19. 

-   Živimo u vremenu kada najveća briga za institucije sistema treba biti zdravlje ljudi. Briga o zdravlju i adekvatno ponašanje jedino mogu zaustaviti širenje koronavirusa – navode iz ovih organzacija.

Udruženje PROI zajedno sa​ 39 ​članica Partnerstva za BIH bez duhanskog dima poziva da se hitno zabrani pušenje na svim otvorenim i zatvorenim javnim mjestima, radnim mjestima, uključujući i elektronske duhanske proizvode i nargile, radi zaštite javnog zdravstva tokom pandemije COVID-19. Navode da se provedba ove mjere mora posebno nadzirati u ​​zdravstvenim ustanovama, javnim ustanovama, ugostiteljskim objektima, tržnim centima, sportskim objektima, te javnom prijevozu.

Pozivaju da se potpuno ograniči upotreba nargila koja bi uticala i na smanjenje društvenih okupljanja posebno kod mladih što bi dalje dovelo do manjeg širenja virusa. Također, da se zabrani reklamiranj duhanskih proizvoda, uključujući elektronske duhanske proizvode i duhanske proizvode za zagrijavanje, na svim medijima, uključujući i internet kako bi se zaštitila djeca i omladina.

Nadalje, kako navode iz ovih organizacija, zabraniti duhanskoj industriji donacije i partnerstva sa institucijama. Također, pri Ministarstvu zdravstva hitno uspostaviti besplatnu telefonsku liniju za prestanak pušenja koja je u ovom trenutku zaista neophodna, da bi se pušačima omogućio što lakši proces prestanka pušenja, te uključiti nevladin sektor u poduzimanje mjera za sprečavanje COVID-19.

Prevalenca pušenja u BiH, kako navode iz ovih organizacija, među najvećim je u Evropi, a istraživanja pokazuju da više od 38 posto odrasle populacije konzumira duhanske proizvode. Bosna i Hercegovina trenutno je jedna od država sa natprosječnim brojem novih slučajeva zaraze COVID-19 virusom na 100.000 stanovnika.

 -Tokom ove pandemije, želimo podsjetiti vladu da nikada nije bilo prikladnije vrijeme da zaštiti građane od duhanskog dima i podrži ih u naporima da prestanu pušiti. Uporedo je neophodno nastaviti sa napretkom koji smo postigli u kontroli duhana i usvojiti efikasne zakone za kontrolu duhana, uključujući Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH. Vjerujemo da saradnjom i sveobuhvatnim i ozbiljnim mjerama, možemo kontrolirati ovu pandemiju – saopćilo je Udruženje PROI zajedno sa 39 članica Partnerstva za BiH bez duhanskog dima.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!