[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/07\/prof-dr-pedja-kovacevic-300x278.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/07\/100x73\/prof-dr-pedja-kovacevic-300x278.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/07\/prof-dr-pedja-kovacevic-300x278.jpg","size":"42.50","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Apel dr. Kovačevića: Rano jutros nam je preminuo pacijent od 35 godina, razmislite o svom ponašanju

Peđa Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS na pres-konferenciji poručio je građanima kako je bolest koju izaziva korona neizlječiva, da je broj oboljelih sve veći i veći - te da bi građani trebali promisliti o svom ponašanju i o tome koliko poštuju mjere.

"Bolest koji izaziva korona je neizlječiva. Nemamo lijek. Molim građanstvo da to ima na umu. Nakon vapaja ljudi koji predstavljaju osjetljivu populaciju - ako bi se razboljeli, imali bi velike šanse da umru. Rano jutros nam je preminuo pacijent od 35 godina. Bolest ne bira stariju populaciju, nego se granica spušta prema dolje. Radi se o osobi koja nije imala udruženi komorbiditet. Molim sve da razmisle o svom ponašanju jer mogu da budu odgovorni u izazivanju oboljenja i širenju infekcije", poručio je Kovačević.

Kovačević, koji se predstavio i kao glas radnika koji liječe najteže bolesnike, kazao je da je broj oboljelih iz dana u dan sve veći.

"Svakim danom imamo sve veći broj inficiranih ljudi. Napominjem, sve veći broj oboljelih koji su mlađe životne dobi i imaju dodatne simptome. Zapanjujuća je činjenica da pored toga što virus uništi pluća, uništava i bubrege. Susreli smo se sa neprijateljem o kojem malo znamo", kazao je.

Dr. Kovačević je ponovio da je dokazano da nošenje maske u zatvorenom prostoru, na otvorenom gdje se ne može držati distanca smanjuje šansa da se neko zarazi.

"Distanca je jako bitna, kao i održavanje higijene. Sve tri karike zdravstvenog sistema koje učestvuju u liječenju bolesnika imaju svoje granice. Limite. Liječenje najtežeg bolesnika nas košta između 3.000 i 7.000 KM. Da pomislimo o finansijskom resursu", kazao je.

Kovačević je rekao kako zdravstveni radnici nisu imali niti dana godišnjeg odmora i da rade svaki dan.

"Nemaju limite. Daju se nesebično. Kadar koji trebamo najviše da pazimo. Proces liječenja je naša zadaća. Proces smanjivanja infekcije je zajednička karika", zaključio je.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!