[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/13\/amir-suzanj.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/13\/100x73\/amir-suzanj.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/13\/amir-suzanj.jpg","size":"82.07","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Amir Sužanj povodom Svjetskog dana radija: Radio je žilav, preživio je i preživjet će

Na današnji dan 1946. godine radio Ujedinjenih nacija počeo je emitiranje porukom ” Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta”. Ovaj dan obilježava se kao svjetski dan radija. Gost Regionalnog dnevnika bio je Amir Sužanj, urednik na BH radiju 1.

Govoreći o ulozi radija u medijskom prostoru, kazao je da sama činjenica da postoji 170 radio stanica, pokazuje da je uloga radija vrlo važna.

Sve te stanice imaju svoju publiku i nekako preživljavaju. Ljudi radio vide kao medij u kojem mogu pronaći sve. Radio nije izgubio prednost, a to je dostupnost svima. Na pitanje kako se radio bori sa pojavom interneta i novih medija, Sužanj je kazao da je bila ista dilema i kad se prvi put pojavila televizija, a to je da li će preživjeti radio.

- Radio je žilav, preživio je pojavu televizije, a preživjeće i ostale, ove nove medije. Radio daje poseban ton ljudima, prisnost sa ljudima koji ih slušaju, tako da radijska budućnost nije ugrožena.  Svaka stanica ima svoje mjesto, ali javni servis je nešto posebno. BH radio 1 ima specifične zadatke i poslove. Mi smo usmjereni na širu publiku za razliku od komercijalnih radija. Radio BiH ima neke programe koji nisu komercijalni i na neki način su teret, puno koštaju, ali mi ih pravimo jer je naš cilj šira publika, svi segmenti društva, a ne samo komercijalno, kazao je Sužanj.

Govoreći o razlici u izvještavanju na radiju danas i prije 30 ili 40 godina, Sužanj je rekao da je cilj isti, pravovremena i korektna informacija.

- Danas imamo bolju tehniku gdje brže i bolje distribuiramo vijesti, javljamo se sa nekih mjesta gdje je prije bilo veoma teško. Priroda posla je ista prije 40 godina i danas- istakao je on.

(Foto: Print screen)

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!