[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/11\/donald-trump-bijela-kuca-xinhua.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/11\/100x73\/donald-trump-bijela-kuca-xinhua.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/11\/donald-trump-bijela-kuca-xinhua.jpg","size":"299.14","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Američke sankcije Hamasu, Al Qaidi, IS-u, iranskoj Revolucionarnoj gardi

Sjedinjene Države u utorak su uoči 18. godišnjice napada 11.septembra najavile sankcije "širokom rasponu terorista i njihovih pristalica", uključujući palestinsku grupu Hamas i iransku Revolucionarnu gardu (IRGC).

Sankcije se odnose na 15 lidera, pojedinca i entiteta povezanih s grupama kao što su Hamas, Al Qaida, Islamska država i iranska Revolucionarna garda, navodi se u izjavi američkog Ministarstva finansija, prenosi Reuters.

Sankcije su primijenjene na osnovu  iz izvršne naredbe koju je nedavno ažurirao predsjednik Donald Trump.

"Od užasnih napada 11. septembra, američka vlada preusmjerila je svoje protuterorističke napore da se konstantno prilagođava novim prijetnjama", naveo je u  izjavi ministar finansija Steven Mnuchin.

"Inovirani izvršni nalog za borbu protiv terorizma predsjednika Trumpa poboljšava ovlasti koje koristimo za usmjeravanje finansija terorističkih grupa i njihove vođe", rekao je Mnuchin.

Sankcionirani čelnici su Zaher Jabarin sa sjedištem u Turskoj, šef Hamasovog finansijskog ureda i Muhammad Sa'id Izadi, šef palestinskog ureda IRGC-Quds u Libanu.

Na spisku je i brazilski član Al Qaede, državljanin Maldiva koji se regrutuje za ogranak Islamske države koji djeluje u Afganistanu i operativac podružnice Islamske države na Filipinima, kaže se u saopćenju.

Sankcionirano je i nekoliko mjenjačnica i juvelirnica na jugu Turske.

Sankcije znače blokadu imovine  koju osobe i organizacije sa spiska  imaju u SAD-u , a američkim državljanima se zabranjuje da imaju poslovne odnose s njima.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!