[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/07\/hejdar-alijev.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/07\/100x73\/hejdar-alijev.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/07\/hejdar-alijev.jpg","size":"57.97","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Ambasada Azerbejdžana u BiH: Hejdar Alijev je simbol azerbejdžanskog progresa

Ambasada Azerbejdžana u Bosni i Hercegoviji je u povodu 98. godišnjice rođenja općenacionalnog lidera azerbejdžanskog naroda Hejdara Alijeva i 17. godišnjicu od osnivanja Fondacije Hejdar Alijev Azerbejdžan poručila da dočekuju rođendan velikog vođe s dobrim rezultatima i velikim planovima.

Podsjećaju da je rukovodstvo Azerbejdžana tokom posljednjih 30 godina 20. vijeka i početkom 21. vijeka izravno vezano za ime istaknutog državnika i političara Hejdara Alijeva. Ističu da je trinaest godina u periodu od 1969. do 1982. godine, upravljao Azerbejdžanskom Sovjetskom Socijalističkom Republikom, a od juna 1993. do decembra 2003. bio je šef države - predsjednik neovisne Republike Azerbejdžan.

- Rijedak slučaj u historiji predstavlja činjenica da je Hejdar Alijev upravljao Azerbejdžanom za vrijeme dva društveno-politička sistema. Za vrijeme svakog društvenog sistema kao državnik i političar jačao je ekonomiju Azerbejdžana, uzdizao njegovu slavu i autoritet, čuvao i uvećavao nacionalne interese, nacionalni mentalitet, kulturu i moralni duh. Tokom prvog perioda upravljanja, u sovjetsko doba, on je uzdigao Azerbejdžan u svim oblastima do vodećeg mjesta u SSSR, što je bio rezultat reformi provođenih u socijalno-ekonomskoj sferi i u oblasti kulture, kao i dostignuća, koja su bila rezultat dalekosežne politike, čime je postavljen čvrst socijalno-ekonomski i kulturni temelj i baza za period državne neovisnosti zemlje. Kako u periodu Sovjetskog Saveza, tako i u periodu neovisnosti Republike Azerbejdžan, odano i dostojanstveno služenje svojoj otadžbini i svom narodu predstavljalo je devizu borbe i životnog ideala H. Alijeva - navodi se u saopćenju.

Naglašeno je da je Hejdar Alijev prošao slavan životni put općenacionalnog lidera kao državnik i ličnost visokog intelekta, znanja, iskustva i dalekosežnosti.

- On se nalazio na odgovornim funkcijama, kao što su prvi sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Azerbejdžana, član Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Sovjetskog Saveza i prvi zamjenik predsjednika Savjeta Ministara SSSR, 1987. godine. Alijev, kao ličnost odlučne volje, u znak protesta protiv politike Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Sovjetskog Saveza, dao je ostavku na mjesto koje je obavljao - kazali su.

Za vrijeme rukovodstva Alijeva, istaknuto je, Azerbejdžanska Sovjetska Socijalistička Republika je dostigla veliki razvoj u političkoj, ekonomskoj, socijalnoj, kulturnoj i drugim oblastima, bila je jedna od najrazvijenijih republika sovjetske države.

- Povodom tragedije koja je zabilježena 20. januara 1990. on je zajedno s običnim ljudima u predstavništvu Azerbejdžana u Moskvi izrazio protest protiv krvave politike sovjetske vlade, a 1993. godine na zahtjev i po želji naroda vratio se na čelo Azerbejdžana, kojem je tada prijetio gubitak neovisnosti - navodi se u saopćenju.

Iz Ambasade tvrde sa je 1991. godine Republika Azerbejdžan stupila na put izgradnje državne neovisnosti. Dolaskom na vlast Alijeva po drugi put 1993. godine, Azerbejdžan je, otvarajući novu stranicu svoje historije, preuzeo korake usmjerene ka ostvarivanju ideje o stvaranju demokratske, pravne i sekularne države, koja se oslanja na nacionalne i svjetske vrijednosti, shvatajući da samo zrela i jaka država može garantirati ostvarivanje prava svojih građana, unapređenje prosperiteta ljudi, zaštitu prava i sloboda.

Naredni koraci Alijeva, kazali su, onemogućili su rad destruktivnih sila, usmjeren protiv državnog integriteta i državne neovisnosti, a zemlja se spasila od krvavog građanskog ustanka koji se nad njom nadvio.

- Povratak Alijeva na čelo Azerbejdžana postavio je osnovu nove ideologije, čiju suštinu sačinjavaju takve općeljudske vrijednosti kao što su: neovisnost, pravda, demokratija, nacionalni napredak, obraćanje svijetu. Unutrašnja politika je bila usmjerena na pružanje mogućnosti da svaki građanin Azerbejdžana ostvari pravo na slobodan život i poboljšanje blagostanja - istakli su.

Tokom vladavine Alijeva u Azerbejdžanu, dodaju, proveden je dosljedan i svrsishodan rad i ostvarene su reforme u svim sferama. Obnova neovisnosti je Azerbejdžanu dala realne pravne osnove za integraciju suverene zemlje u međunarodnu zajednicu, izražavanje odnosa prema globalnim događajima, za predstavništvo u međunarodnim organizacijama, učešće u manifestacijama na visokom nivou koje su održavale te organizacije.

- Nakon povratka Alijeva na čelo rukovodstva zemlje, zahvaljujući njegovoj politici, Azerbejdžan je za kratko vrijeme riješio mnoge svoje probleme, ušao je fazu održivog razvoja, u zemlji je uspostavljena centralna vlast, proširene su vanjske veze, otpočet je proces demokratizacije, postavljen je temelj nove naftne strategije u zemlji, potpisan je "Ugovor vijeka" i oživio je historijski Put svile - podsjetili su.

Zahvaljujući naftnoj strategiji, kazali su iz Ambasade, čiji je kreator Hejdar Alijev, Azerbejdžan danas posredstvom mreže izvoznih gasovoda i naftovoda igra vodeću ulogu u energetskom koridoru Istok-Zapad i u osiguravanju energetske sigurnosti Evrope.

Hejdar Alijev je preminuo u decembru 2003. godine, kada mu je bilo 80 godina. Azerbejdžan koji je on stvorio postao je jedna od najjačih zemalja među bivšim sovjetskim republikama. Otpočela je nova faza razvoja Azerbejdžana, čija ekonomija jača. Završena je prethodna etapa u ekonomiji. Sudbina druge neovisnosti Republike Azerbejdžan je osigurana. Njeni horizonti su jasni.

- Danas Azerbejdžan, pod rukovodstvom predsjednika Ilhama Alijeva, ostajući privržen političkom kursu općenacionalnog lidera Hejdara Alijeva, predstavlja zemlju s dinamičnim razvojem. Zahvaljujući političkim i ekonomskim reformama koje je šef države uspješno nastavio, kao i aktivnoj spoljnoj politici, Republika Azerbejdžan je postala vodeća država u regionu - kazali su.

Također su naglasili da Azerbejdžan 10. maja slavi 17. godišnjicu od osnivanja Fondacije Hejdar Alijev. Fondacija je u proteklih 17 godina postigla sjajne rezultate u mnogim oblastima, na polju kulture, umjetnosti, obrazovanja i mnogim drugim sferama.

Fondacija Hejdar Alijev, na čijem je čelu prva dama Mehriban Alijeva, podržava državne programe usmjerene na socijalni i ekonomski razvoj u zemlji, neprestano drži u centru pažnje porodice s niskim primanjima i ljude kojima je potrebna posebna briga, s kojima obilježava razne praznike i značajne datume.

Naglašavaju da višestrane aktivnosti Fondacije populariziraju Azerbejdžan u svijetu zbog čega zemlja uživa poštovanje svjetskih razmjera. Fondacija obavlja ogroman posao usmjeren na promociju azerbejdžanske kulture širokoj globalnoj zajednici, predstavljanje muzike, tepiha, mugham umjetnosti i drugih vrijednosti. Djelatnost Fondacije, između ostalog, također uključuje štampanje knjiga, pripremu muzičkih izdanja, održavanja izložbi, naučnih  konferencija i simpozija.

- Azerbejdžan se priprema za veliki povratak u Karabah. Za Azerbejdžan započinje nova era. Novo doba stvaranja, doba razvoja, doba obnavljanja teritorija oslobođenih od tridesetogodišnje armenske okupacije - saopćeno je iz Ambasade Azerbejdžana u BiH.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!