[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/17\/l-e81ff19d3c81c9007de3ca04827380b8.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/17\/100x73\/l-e81ff19d3c81c9007de3ca04827380b8.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/17\/l-e81ff19d3c81c9007de3ca04827380b8.jpg","size":"62.74","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Akademska zajednica može dati veliki doprinos u procesu dekarbonizacije

U organizaciji Univerziteta u Tuzli održava se konferencija pod nazivom "Dekarbonizacija energetskog sektora u BiH" na kojoj se diskutuje o ključnim pravcima u pogledu implementacije međunarodnih obaveza koje je BiH preuzela, reformama, inovacijama i potencijalima u oblasti energetskog sektora.

Rektorica Univerziteta u Tuzli prof.dr Nermina Hadžigrahić smatra veoma važnim uključivanje akademske zajednice u problematiku dekarbonizacije energetskog sektora u BiH. 

- Zahvalila bih se predstavnicima UNDP-a, GIZ-a, USAID-a, kao i predstavnicima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomnskih odnosa BiH. Razgovaramo o reformama energetskog sektora u BiH i zajedno ćemo pokušati pronaći odgovore na brojna pitanja. Kako osigurati sigurnost u snabdijevanju prirodnim gasom, kako povećati potrošnju prirodnog gasa u BiH, govorit ćemo o dekarbonizaciji u industriji, stambenom sektoru, o problemima sufinansiranja mjera povećanja energetske efikasnosti i efektima javnih poziva za sufinansiranje energetske efikasnosti. Uključivanje akademske zajednice u iznalaženju tekućih rješenja za proces dekarbonizacije je važan korak na tom putu - kazala je Hadžigrahić na početku konferencije.

Kako ističe, akademska zajednica može dati veliki doprinos kada je riječ o status rudnika uglja i termoelektrana, kao i procesu dekarbonizacije.

-Tuzla i Tuzlanski kanton su poznati po rudnicima. Upravo Tuzla treba biti polazište odakle ćemo svi zajedno poslati jasnu poruku da želimo zdravu, čistu i lijepu okolinu i za nas i za našu djecu - kazala je rektorica Hadžigrahić. 

Dekan Rudarsko, građevinsko, geološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli prof.dr Kemal Gutić ističe da će fakultet uskoro organizovati konferencije na kojima će učešće uzeti predstavnici fakulteta iz Poljske i Njemačke. 

- Mišljenja smo da je neophodan nastavak razgovora kada je u pitanju dekarbonizacija, odnosno napraviti plan za jedan širok pojas aktivnosti kada je u pitanju energetska efikasnost u svim poljima. Govorimo o obnovljivim izvorima energije, o postojećim izvorima energije koji se koriste i mišljenja smo da ugalj kao osnovni energent treba da doživi transformaciju u smislu ekološke pretvorbe, odnosno smanjenja emisija CO2. Neophodno je utvrditi tačno koje količine, postaviti zakonsku legislative i omogućiti svima da se uključe u projekte energetske efikasnosti - kaže Gutić.

Smatra kako država mora definisati poticaje kada su u pitanju obnovljivi izvori energije.

- Bez učešća građana sve to će ići sporo. Mi smo u fazi koja nije zadovoljavajuća, ali da bi se taj procenat povećao neophodno je uključiti građane, nevladine organizacije i medije - dodao je. 

Predstavnik Ministarstva vanjske trgovine i ekonoskih odnosa BiH Admir Softić govorio je o sporazumima koje je potpisala naša država i obavezama koje iz njih proističu. 

- Svjedoci smo sve većeg udjela novih izvora u proizvodnji energije u BiH i najavljenih značajnih ulaganja u tu oblast. Stavljajući dekarbonizaciju energetskog sektora u fokus našeg rada, ministarstvo aktivno radi na izradi integrisanog energetsko-klimatskog plana koji će definirati ciljeve BiH do 2030. godine - s povećanjem energetske efikasnosti, povećanje udjela obnovljivih izvora energije, kao i smanjenja emisija stakleničkih gasova. Definisati sve to je veliki izazov za sve zemlje, a posebno za BiH. Iako su značajni koraci preduzeti kako bi ispunili energetske i klimatske ciljeve, moramo biti još ambiciozniji - naglašava Softić. 

Konferencija će biti okončana poslijepodnevnom posjetom Kampusu Univerziteta u Tuzli. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!