[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/20\/aida-feraget.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/20\/100x73\/aida-feraget.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/20\/aida-feraget.jpg","size":"49.60","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Aida Feraget, organizatorica događaja objasnila zašto baš Skenderija za odavanje počasti velikom Đoletu

Ispred sarajevske Skenderije građani odaju počast preminulom umjetniku Đorđu Balaševiću. Upalili su svijeće i slušaju se njegove pjesme koje su puštene na razglas. Aida Feraget je ovaj događaj organizovala na Facebooku a za N1 je rekla zašto je baš Skenderija izbor za odavanje počasti velikom Đoletu.

“Njegov prijeratni, poslijeratni koncert bio je tu u Skenderiji. Dvorana nosi ime Mirze Delibašića, njegovog prijatelja. Ovo je pomen i oprost od Balaševića. Nema tu definicije“, rekla je Feraget.

Feraget je sinoć pozvala građane Sarajeva da odaju počast Balaševiću, nakon čega su se okupili u njegovu čast. Feraget je istakla da joj se dopala ideja Radija Stari Grad da cijeli dan puštaju njegove pjesme te su se i oni večeras odlučili da urade isto – da okupljeni uživaju u Balaševićevoj muzici sa balkonu.

“Zaslužio je“, kratko je prokomentarisala Feraget.

“Veliki prijatelj mi je bio, prijatelj ovog grada i svake normalne osobe. Jako sam ga voljela“, kroz suze je kazala.

Feraget je pomogla organizovanju koncerata Đorđa Balaševića poslije rata u glavnom gradu BiH.

“Kad sam radila u UNHCR-u traženo je od mene da smislim događaj koji će privući sve. Jedini prijedlog koji sam imala je bio Balaševićev koncert i mom tadašnjem šefu Kanađaninu kada me pitao ko je, rekla sam pjevač iz Srbije, on mi je rekao nemoj mi to raditi i onda smo mu prevodili pjesme, kroz objašnjenje šta je pisac htio da kaže. Bilo je predivno i trebalo je to ovom gradu“, istakla je Feraget.

“To su bile dvije noći sa energijom koju ja nisam nikad ranije a ni kasnije osjetila. Skenderija je preuzela od njega pjesmu ‘Samo da rata ne bude’ i njemu ništa nije bilo jasno: da Sarajevo s toliko žara pjeva tu pjesmu nakon četiri godine opsade. Bio je presretan“, prisjetila se.

Balašević je te 1998. godine održao dva koncerta u Sarajevu i bio je prvi muzičar iz Srbije koji je došao nakon rata. Iza njega je ostalo 12 albuma, brojne knjige, ali i uloge u serijama za koje je pisao i pjesme.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!