[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/24\/afganistan-kabul-eksplozija.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/24\/100x73\/afganistan-kabul-eksplozija.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/24\/afganistan-kabul-eksplozija.jpg","size":"114.81","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Afganistan - U eksploziji na tržnici poginulo 14 ljudi

U eksploziji u centralnoj afganistanskoj provinciji Bamiyan poginulo je najmanje 14 ljudi, a ranjeno još 45, rekli su provincijski zvaničnici u utorak dok se u Ženevi istovremeno odvija međunarodna konferencija za pomoć Afganistanu.

Eksploziv je sakriven kraj puta u glavnoj tržnici u gradu Bamiyan, u kojoj je ubijeno 12 civila i dva saobraćajna policajca, a ranjeno još 45 ljudi, rekao je Zabardast Safai, šef policije provincije, javlja Reuters.

Međunarodna zajednica koja zbog pandemije uglavnom održava sjednice virtualnim putem, obećala je u utorak novu novčanu pomoć Afganistanu, ali je upozorila da će to usloviti očuvanjem demokratskih stečevina i zaštitom ženskih prava.

Govornici koji su se smjenjivali jedan za drugim obećali su finansijsku pomoć u okviru novog četverogodišnjeg plana od 2021. do 2024. Ali, svi učesnici donatorske konferencije koja se pod pokroviteljstvom UN-a u ponedjeljak i u utorak održava u Ženevi, imaju na umu mirovne pregovore koji se upravo vode u Dohi i u kojima učestvuju afganistanske vlasti i talibanski pobunjenici. 

Postoji strah od povratka na vlast talibana koje je međunarodna koalicija 2001. srušila s vlasti i koji, čini se, imaju inicijativu na terenu.

- Talibani se moraju jače zauzimati za mir - zatražio je Josep Borrell, potpredsjednik Evropske komisije.

Pozvao je na trenutačni prekid nasilja koje je u porastu jer talibani žele osvajanjem terena steći prednost u pregovorima.

Evropska unija je obećala "pomoć u iduće četiri godine" vrijednu 1,2 milijarde eura, koliko je najavila i 2016. na konferenciji u Briselu.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!