[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/24\/sud-novalic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/24\/100x73\/sud-novalic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/24\/sud-novalic.jpg","size":"130.99","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Advokatice optuženih Vidović i Avdibegović: Nema dokaza za pranje novca u predmetu "Respiratori"

Advokatica Fadila Novalića Vasvija Vidović kazala je nakon današnjeg ročišta u slučaju Novalić i drugi da je Tužilaštvo BiH napravilo mnogo propusta kada je riječ o samoj optužnici.

„Koristit ću se svim tužiočevim dokazima jer njihovi dokazi da se objektivno interpretiraju dali bi sasvim drugačiji rezultat, a potom mi smo sami u ovom predmetu proveli vrlo temeljite istrage. Mi smo saslušali svoje svjedoke, proveli smo brojna vještačenja, vidjet ćete, po veoma ozbiljnim institucijama i vještacima. Potpuno je drugačija slika po stavu odbrane nego što tom pokazuje Tužilaštvo BiH“, kazala je Vidović.

Ona se osvrnula i na zahtjev Tužilaštva BiH o mjerama zabrane za sve optužene izuzev firme Srebrena malina, a o kojem će se govoriti na narednom ročištu 5. marta.

„Stiče se jedan utisak neprirodne zainteresiranosti da se smijeni premijer Federacije, to je već nešto što je riješen. Zna se kad se stavlja prijedlog za mjere. Bio je pritvor odbijen, potom su predlagane mjere koje su bile na snazi i one su poštovane. Potpuno je neuobičajeno da se iako je sud ranije odlučio bez da se bilo kakva nova činjenica ili nova okolnost desila da se ponovo traže mjere. Ali nisam pročitala šta predlažu, izjašnjavat ćemo se naredni put“, kazala je Vidović.

Advokatica je kazala da se mjere predlažu i nakon što su respiratori prošli proces verifikacije, da imaju ozbiljnog proizvođača koji je javno dao svojstva tog respiratora.

„Velike će probleme imati BiH, vjerujem, zato što su nas već kontaktirali američki advokati koji će zastupati tu kinesku firmu. Imat će ozbiljne probleme BiH što je ipak od državnog organa nešto što je upotrebljivo i upotrebljava se u mnogo država, proglašeno neupotrebljivim“, dodala je Vidović.

Mirna Avdibegović, advokatica Fikreta Hodžića, vlasnika firme Srebrena malina koja je i uvezla respiratore istakla je da je sudnica mjesto gdje treba da se iznesu svi navodi odbrane.

„Što se tiče same optužnice, mi smo iskoristili pravne lijekove da ukažemo na neosnovanost optužnice, a što se tiče uvodnih izlaganja odbrane to su činjenice do kojih smo došli nakon uvida u spis. Tu su svi oni dokazi koje Tužilaštvo nije stavilo uz optužnicu. Mi smo došli do gro materijala koji je direktno oslobađajući za sve optužene, posebno po Fikreta Hodžića, a koji opravdava samu cijenu respiratora od 42.500 dolara u tom vremenskom periodu po komadu“, kazala je.

Dodaje da nema elemenata pranja novca, nema povrata novca niti u jednu državu koje je Tužilaštvo obuhvatilo istragom.

„Zamislite samo pranje novca predstavlja plaćanje PDV-a po stavu Tužilaštva, a to plaćanje izvršeno uz prethodnu saglasnost ovog Tužilaštva“, dodala je Avdibegović.

Govoreći o modelu respiratora odnosno kako odbrane tvrde da je riječ o tehničkoj grešci te da se ne radi o modelu HCVE003 već ACM812A, Avdibegović je kazala:

„Tužilaštvo nema dokaze da se radi o jefitnijoj varijanti respiratora, radilo se o grešci što se isticalo tokom postupka“.

 

 

(Patrija)

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!