[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/27\/ademovic-nedim-start-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/27\/100x73\/ademovic-nedim-start-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/27\/ademovic-nedim-start-2.jpg","size":"166.53","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Ademović: Međunarodna zajednica mora dati svoju kvalifikaciju da li Dodikovo djelovanje predstavlja državni udar

Ugledni sarajevski advokat, ekspert za ustavno pravo, dr. Nedim Ademović, u novom broju magazina Start BiH obrazlaže šta stoji iza reakcije Milorada Dodika na odluku Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu i blokade državnih institucija. Smatra da međunarodna zajednica može i mora odigrati aktivnu ulogu: mora dati svoju kvalifikaciju da li Dodikovo djelovanje predstavlja državni udar, te, ako jeste, da preduzme mjere.

- Veliki sam zagovornik stava da građani BiH moraju sami rješavati svoje probleme, a ne međunarodna zajednica. Ovaj put smatram da međunarodna zajednica može i mora odigrati aktivnu ulogu. Pri tome, ne mislim na dejtonsku međunarodnu zajednicu ili na OHR. Mislim na onu klasičnu zajednicu kojoj mi, kao država, pripadamo i u koju smo integrisani. Ta međunarodna zajednica mora, prvo, dati svoju kvalifikaciju da li Dodikovo djelovanje predstavlja državni udar, te, ako jeste, da preduzme mjere, jer je to po definiciji ugrožavanje sigurnosne situacije u BiH. Drugo, EU bi morala staviti Dodika i njegove saradnike na crnu listu. Treće, međunarodna zajednica bi morala uskratiti svaku finansijsku pomoć RS-u jer mi je apsolutno nekredibilno nekome davati novac ko podriva sistem kojeg međunarodna zajednica pokušava da izgradi.

ademovic-nedim-start.jpg

Ademović smatra da je Dodik pod velikim pritiskom.

- Za razliku od mnogih, ja sam ubjeđen da se Dodik promijenio i da nije samo čovjek od feničanskih interesa. Stava sam da je lično postao zaluđen idejom nezavisne RS i počeo se gubiti na tom putu, pri čemu je opsjednut Ustavnim sudom. Drugo, Srbija očekuje od Dodika provokacije u BiH, jer joj trenutno odgovara kriza u regiji i miroljubive poruke iz Beograda. Treće, Dodik se oslonio na podršku predsjednika HDZ-a, koji u okviru ove blokade, blokira FBiH radi ostvarivanja svojih etnonacionalnih ciljeva kroz Izborni zakon. Dodik misli da su se „kockice posložile“- ocjenjuje Ademović.

CIJELI INTERVJU ČITAJTE U NOVOM BROJU MAGAZINA START BiH, OD DANAS U PRODAJI!

U INTERVJUU ČITAJTE I: 

  • ZAŠTO Milorad Dodik, sve vrijeme ove krize  u potpunosti izbjegava da spominje odluku Ustavnog suda BiH iz 2012. godine?
  • JE LI istina da je Ustavni sud BiH protiv Srba i Republike Srpske?
  • ZAŠTO  se ne provode odluke Ustavnog suda?
  • KO može, po zakonu, izmijeniti sastav Ustavnog suda BiH?
  • IMA LI izjava Dobrice Ćosića, tvorca SANU ikakve veze sa ovim potezima Milorada Dodika?
  •  
  • I JOŠ MNOGO TOGA?naslovnica-542-zadnja.jpg

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!