[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/11\/drasko-acimovic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/11\/100x73\/drasko-acimovic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/11\/drasko-acimovic.jpg","size":"42.10","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Aćimović za Start: Dva mjeseca kursa pa pravac u ambasadu

Za razliku od skoro svih zemalja zapadnog Balkana koje su ujedno i članice Internacionalnog foruma za diplomatsku obuku (International Forum on Diplomatic Training – IFDT), Bosna i Hercegovina i dalje nema državnu diplomatsku akademiju na kojoj bi se školovao diplomatski kadar. Stoga više nikoga i ne čude diplomatski gafovi koji se periodično dešavaju u našoj diplomatiji.

Draško Aćimović, bivši ambasador BiH u Belgiji za portal Startbih.ba ističe kako nam je Diplomatska akademija prijeko potrebna i da bi ona bila na korist svih bh građana i u ekonomskom smislu.

-To bi spriječilo buduće diplomatske gafove, a na neki način i sva diplomatska politika bi se mogla prilično usklađivati. Meni je bilo lakše jer sam pet godina bio počasni konzul u Austriji i Ukrajini tako da sam naučio dosta. Međutim kada tek počinjete imate opšte smjernice u kojima se zapravo samo upoznajete sa radom u Ministarstvu vanjskih poslova i idete od odjela do odjela. Ali zapravo u ta dva mjeseca ne učite ništa nego se samo upoznajete sa Ministarstvom – pojašnjava Aćimović te dodaje kako Akademija ne bi služila samo za školovanje ambasadora nego i državnih službenika.

Nažalost, Aćimović spada u red onih koji su na ličnom primjeru iskusili šta znači nedostatak protokola.

-Poslije sedam dana se desio veliki teroristički akt u Briselu, a ja apsolutno nisam imao nikakve instrukcije za razliku od svih drugih država. Mi uopšte nismo imali instrukcije šta raditi u takvim situacijama. Bio sam prepušten ličnoj procjeni i ličnoj odgovornosti, a to je jako osjetljivo pitanje jer se radilo o terorističkom aktu sa stotinama žrtava. Mi nismo imali čak ni obezbjeđenje ambasade. Ljude sam sakrivao na zadnji sprat, obezbjeđivali smo sami vrata...Naše ljude smo skupljali po gradu jer sam smatrao da ih trebamo okupiti na jednom mjestu i nekako ih tako zaštititi. Srećom smo to sve uspješno završili, ali ponavljam na sopstvenu odgovornost bez ikakvog protokola – ilustruje Aćimović.

U međuvremenu, diplomatske gafove i dalje možemo očekivati. Ako je za utjehu, na njih smo već navikli.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!