[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/06\/image-1-59.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/06\/100x73\/image-1-59.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/06\/image-1-59.jpg","size":"476.73","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/06\/mujo-selimovic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/06\/100x73\/mujo-selimovic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/06\/mujo-selimovic.jpg","size":"373.21","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

75 godina Oslobođenja: Imamo dovoljno petlje, hrabrosti i znanja

U svečanoj atmosferi  dnevni list Oslobođenje večeras proslavlja  75. rođendan. 

Prvi broj Oslobođenja štampan je u semberskom selu Donja Trnova 30. augusta 1943. godine, a tokom svih godina postojanja Oslobođenje je kao dnevna novina svakoga dana svjedočilo zbilju Bosne i Hercegovine.

Od svog nastanka Oslobođenje se ponosilo činjenicom da je i srpsko i hrvatsko i bošnjačko, da pripada svim narodima i građanima Bosne i Hercegovine. I danas je tako. 

Tokom posljednjeg rata Oslobođenje je svakoga dana, iako nadomak prve linije fronta opsjednutog Sarajeva, dolazilo do svojih čitatelja.

Oslobođenje je uspijevalo, a i danas nastoji, sačuvati standarde profesije, čemu svjedoči impozantan broj nagrada koje čuva u svojim vitrinama. Proglašeno je listom godine u svijetu 1992. godine, a zahvaljujući planetarnoj solidarnosti kolega, 16. septembra 1993. odštampano je u tiražu od 21.800.000 primjeraka.

Na stranicama Oslobođenja su se smjenjivali sugovornici, autori, gosti, razmjenjivala se mišljenja, uvijek sa istim ciljem: pružiti pravovremenu, objektivnu i profesionalnu informaciju pokazujući da je Put Oslobođenja put povjerenja.

-  Duboko sam uvjerena da današnje Oslobođenje, redakcija na čijem sam čelu, ima dovoljno petlje, hrabrosti i znanja da se suoči sa svim preprekama koje se postavljaju pred novinare u Bosni i Hercegovini. Biti novinar danas u svijetu nije jednostavno biti novinar u BiH je mnogo teže. Mislim da Oslobođenje uspijeva istrajati u onom što je najvažnije u našem poslu, a to je –poštovanje pravila profesije- kazala je Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica Oslobođenja.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!