[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/27\/kit.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/27\/100x73\/kit.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/27\/kit.jpg","size":"81.83","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

108 kitova spašeno nakon nasukavanja u Austriji

Ukupno 108 preživjelih pilot-kitova pušteno je natrag u more nakon masovnog nasukavanja u Australiji, kažu pomorski stručnjaci.

Oni vjeruju da je luka Macquarie na zapadnoj obali Tasmanije sada očišćena od živih kitova.

Ali oko 350 kitova je uginulo u Australiji, što je najpogubnije nasukavanje ikad zabilježeno, javio je BBC.

Sada se pažnja usmjerila na odlaganje leševa, a 15 ih je u petak sahranjeno u moru, kako bi se testirao uspjeh te metode.

Saopćenje koje je u subotu objavila tasmanska vlada potvrdila je da je 108 pilot-kitova koji su preživjeli nasukavanje pušteno u vode izvan luke Macquarie.

Biolog iz programa za zaštitu mora dr. Kris Carlyon nazvao ga je fantastičnim ishodom nakon pet dana napornog rada spasilačkog tima.

Najmanje četiri kita morala su biti eutanazirana početkom sedmice jer su bili previše bolesni da bi ih se spasilo.

Sada se ulažu napori da se uklone leševi iz luke. To će potrajati nekoliko dana i zavisit će o vjetru, plimama i ostalim uslovima.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!